Popovič se poslavlja

V Kopru prešteli glasove po pošti: zmagal je Bržan

G.G./STA
3. 12. 2018, 12.13
Posodobljeno: 3. 12. 2018, 15.53
Deli članek:

V Kopru je zaključeno superfinale. Tudi po štetju glasov, poslanih po pošti, je vodstvo zadržal Aleš Bržan. Razlika je bila majhna - 7 glasov.

STA
Aleš Bržan je opozoril, da morata "oba kandidata najprej malo pomiriti ljudi in pomiriti strasti, tako da začnemo normalno živeti naprej".

Občinska volilna komisija je pregledala glasovnice po pošti, ki so prispele danes do 12. ure. Prispelo je 46 glasovnic, od tega je bilo veljavnih 45, je v izjavi medijem po štetju povedal predsednik volilne komisije Miloš Senčur.

Od teh glasovnic je bilo 25 glasov za Popoviča, 20 pa za Bržana. Tako je Bržan po skupnih neuradnih rezultatih prejel 13.921 glasov, Popovič pa 13.914.

Tik pred začetkom štetja glasov po pošti so iz Bržanovega štaba sporočilo novo dramatično vest. "Zaradi zaznanih nepravilnosti na enem od volišč bomo zahtevali ponovno štetje glasov," so zapisali in s tem dodali nov zaplet v razburljive županske volitve v Kopru, kjer je 15 let kraljeval Boris Popovič. 46 glasov po pošti pa je le znižalo Bržanovo prednost. Na koncu je prejel sedem glasov več od Popoviča. Bo Bržan zdaj vztrajal pri ponovnem štetju?

Ne bo ugovora

Ne, pravi, da so zaznali le nekaj manjših nepravilnosti, ki ne bodo vplivale na rezultat in zato ne bodo podali ugovora na izide. 

Bržan je spomnil, da je že pred volitvami volivcem povedal, da bo šlo verjetno za tesen izid in da je pomemben vsak glas. "Tako tesnega rezultata ni pričakoval nihče. Mi smo pričakovali, da bo nekaj sto glasov razlike," je ob tem priznal.

Kot je navedel Bržan, je bilo veliko glasov tudi za aktualnega župana Popoviča, kar je znak, da tudi on uživa precejšnje spoštovanje, "ampak ljudje so se odločili za spremembo in do spremembe je prišlo, tako da lahko rečem samo: hvala vsem, ki so se trudili, vsem, ki so prišli na volišča in oddali svoj glas".

Sprva je kazalo na tesno Bržanovo zmago. Ko pa je občinska volilna komisija prištela še glasove s predčasnega glasovanja, je postalo izjemno tesno. Bržan je vodil le še 12 glasov! Zbral je 50,02 odstotka glasov, Popovič pa 49,98 odstotka.

STA
Boris Popovič

Šest glasovnic preveč

Zapletlo se je že včeraj zvečer. Po navedbah Primorskih novic, ki se sklicujejo na predsednika koprske občinske volilne komisije Miloša Senčurja, so glasove, oddane na predčasnih volitvah, v nedeljo zvečer šteli šestkrat, ker se nekaj ni ujemalo. Senčur pravi, da so kmalu pred 22. uro dobili zadnje gradivo od zadnjega volilnega odbora. Hkrati je potekalo štetje glasov predčasnega glasovanja. "Teh je bilo nekaj več kot 2700. To je bilo največje volišče. Seštevek glasov ni sovpadal s podatki volilnega imenika, zato so te glasove šteli šestkrat, ves čas ob prisotnosti zaupnika Aleša Bržana," je pojasnil.

Po šestkratnem štetju so našteli 2715 glasovnic, pri čemer je bilo razmerje Popovič: Bržan 70:30. A še vedno niso razvozlali razhajanja med vpisanimi v volilni imenik, označenimi, da so glasovali predčasno, in številom glasovnic. Šlo naj bi za šest glasovnic preveč, še poročajo Primorske novice.

Če bo po današnjem štetju glasov, prispelih po pošti, rezultat nesporen - denimo, da bo med kandidatoma 15 glasov razlike, Senčur domneva, da ne bo potrebe po razmisleku o razveljavitvi drugega kroga. Če bo razlika manjša, pa je ta možnost zagotovo na mizi.