Dvorjenje

Trump sporoča Kimu: "Všeč si mi in izpolnil ti bom želje"

B.K.
3. 12. 2018, 12.06
Posodobljeno: 3. 12. 2018, 12.08
Deli članek:

Ameriški predsednik je severnokorejskemu voditelju poslal pozdrave preko južnokorejskega kolega.

Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Ameriški predsednik Donald Trump je južnokorejskemu kolegu Mun Dže Inu naložil, naj voditelju Severne Koreje Kim Džong Unu prenese njegove pozdrave in sporočilo.

"Sporočilo, ki ga je predsednik Trump pustil je zelo naklonjeno Kimu, pravi da mu je všeč," je Mun povedal novinarjem, ko se je odpravljal z vrha držav G20 v Argentini. "Prosil me je, da Kimu povem, da želi implementirati še ostale dele njunega dogovora in da mu bo izpolnil njegove želje."

Mun, ki se trenutno mudi na državniškem obisku v Novi Zelandiji, upa, da se bo s Kimom že kmalu sestal v Seulu. če mu bo to uspelo, bo šlo za zgodovinsko srečanje, saj bo Kim prvi severnokorejski voditelj, ki je po vojni stopil v južnokorejsko prestolnico.

Reuters
Po novem velika prijatelja: Kim Džong Un in Donald Trump

Prav tako se srečanja s Kimom nadeja Trump, ki je pred časom namignil, da bi se utegnila znova srečati že januarja ali februarja.

O Severni Koreji pa je stekla beseda tudi med sestankom ameriške delegacije pod Trumpovim vodstvom s kitajsko, ki jo je vodil kitajski predsednik Ši Džinpin. Tam je Trump obljubil, da se bosta s Kimom "potrudila za Korejski polotok brez jedrskega orožja." Ši in Trump naj bi se prav tako strinjala, da je bil "glede Severne Koreje opravljen velik napredek."