Podpis dogovora

Za podpis so potrebovali kar dve uri, Šarec tudi o sporu med javnim in zasebnim sektorjem

T.L./STA
3. 12. 2018, 12.29
Posodobljeno: 3. 12. 2018, 14.01
Deli članek:

Nekateri sindikati so danes, tik pred predvidenim podpisom stavkovnih sporazumov in dogovora o plačah ter na njihovi podlagi pripravljenih aneksov h kolektivnim pogodbam, sporočili, da so si premislili.

STA
Marjan Šarec in Branimir Štrukelj.

Pristojni ministri in predstavniki sindikatov javnega sektorja so danes podpisali stavkovne sporazume in dogovor o plačah ter na njihovi podlagi pripravljene anekse h kolektivnim pogodbam. Med drugim se z dokumenti, za podpis katerih so potrebovali kar dve uri, določajo dvigi plač za večino zaposlenih, povišali pa se bodo tudi nekateri dodatki. Novega stavkovnega vala, ki so ga sindikati napovedovali za začetek decembra, tako ne bo. A zaenkrat tudi še ni dogovora z vsemi sindikati. Vlada se še pogaja s policisti, ki so v stavki.

Pred današnjim podpisom dogovora je zbrane nagovoril tudi premier Marjan Šarec. Med drugim se je zahvalil pogajalcem in poudaril, da "je bilo to, kar je bilo izpogajano, največ kar se je dalo doseči". Po njegovih besedah so pokazali razum, ob tem pa je poudaril, da je "partnerstvo edina pot, ki lahko pripelje do uspeha".

"Današnji podpis dogovora kaže, da se vendarle v tej državi še kaj da dogovoriti," je pripravljenost na podpis stavkovnih sporazumov in dogovora o plačah ter na njihovi podlagi pripravljenih aneksov h kolektivnim pogodbam pospremil Šarec.

Sindikatom se je zahvalil za razumevanje, da stanje proračuna več kot to, kar je bilo izpogajano, ne dovoljuje dati. "To je trenutek, ko si lahko zazremo v oči in rečemo 'bili smo razumni'," je dejal Šarec.

Sindikati in vlada dolžni omogočiti ljudem človeka vredno življenje

Poudaril je tudi, da sindikati niso le njihova vodstva, ampak predvsem njihovo članstvo, in da bodo vodstva s tem podpisom lahko predvsem omogočila uresničitev pričakovanj zaposlenih. Izpostavil pa je tudi, da sindikati in vlada niso nasprotniki, ampak so vsi skupaj "dolžni omogočiti ljudem, ki vsak dan delajo, človeka vredno življenje".

Dodal je, da za vlado ustvarjanje spora med javnim in zasebnim sektorjem ni dopustno, "kajti v vseh panogah ljudje delajo in se trudijo". "Javni sektor in realni sektor morata delati z roko v roki, sicer uspeha ne bo," je izpostavil.

"Danes je vendarle vesel dan, zato si z veseljem lahko sežemo v roko, pogledamo v oči, ob zavedanju, da pred nami še veliko težav, ki jih bo treba reševati, a verjamem, da bomo tudi to zmogli," je sklenil Šarec in zbranim zaželel tudi mirne prihajajoče praznike.

Dogovor, vreden 300 milijonov evrov

Sklenjeni dogovor in aneksi večini v javnem sektorju prinašajo višje plače, vlada pa si bo lahko oddahnila, ker decembra ne bo novega stavkovnega vala.

Skupni finančni učinek izpogajanega je ocenjen na 308 milijonov evrov. Ker bodo dvigi uveljavljeni postopno, se bodo javno-finančni odhodki za toliko povišali v obdobju 2019-2020, učinki bodo zaznavni tudi še v letu 2021. V tabeli so zbrani podatki o predvidenih finančnih učinkih za posamezno leto ter za posamezen ukrep (v milijonih evrov).

leto        finančni učinki
------------------------------
2019           153,7
2020           127,6
2021            26,7
ukrep                            finančni učinki
---------------------------------------------------
en plačni razred povišanja             60
dva plačna razreda povišanja          159,4
trije plačni razredi povišanja         34,2
povišanje nazivov                      24,2
višji dodatki                          16,2
dodatni plačni razred za razrednike    14

Vir: ministrstvo za javno upravo

Vsi niso podpisali

Nekateri sindikati so danes, tik pred predvidenim podpisom stavkovnih sporazumov in dogovora o plačah ter na njihovi podlagi pripravljenih aneksov h kolektivnim pogodbam, ki je bil napovedan ob 11. uri, sporočili, da so si premislili. Aneksa ne bo podpisal Sindikat delavcev v pravosodju, ki daje vladi tri mesece časa za izpolnitev obljub, sicer napoveduje zaostritev stavke.

Zaradi nasprotovanja članov so si premislili

Stavkovni odbor Sindikata delavcev v pravosodju je sprva napovedal, da se bodo danes udeležili podpisa aneksa. A so si premislili, ker so se po parafiranju stavkovnega sporazuma začeli množično oglašati člani sindikata in zaposleni v dejavnosti sodstva, ki podpisu stavkovnega sporazuma nasprotujejo.

"Opozarjamo, da vlada ni popustila in uresničila niti ene stavkovne zahteve sindikata, da v sporazum ni želela vnesti nobene pisne zaveze, da bo dejansko uredila stanje v pravosodju, kljub temu da je bila k temu večkrat pozvana. Izkupiček pogajanj je tako le neformalna, pisna zaveza državne sekretarke ministrstva za pravosodje, da bo na ravni ministrstva in vrhovnega sodišča v prejšnjem tednu sklicala sestanek, do česar ni prišlo," svojo odločitev pojasnjujejo v sindikatu.

Vladi dajejo tri mesece časa

Vse navedeno po njihovi oceni kaže na to, da v primeru podpisa stavkovnega sporazuma ne gre realno pričakovati, da se bo dejansko pristopilo k reševanju zadev v sodstvu na obljubljen način. "Poleg tega se v primeru podpisa stavkovnega sporazuma odpovemo nadaljnjemu odpravljanju anomalij, pri čemer pa je jasno, da zgolj s splošnim pasovnim dvigom te v sodstvu nikakor niso odpravljene," so še pojasnili svojo odločitev.

Ker nepodpis sporazuma tudi ne ogrozi izpogajanega splošnega, pasovnega dviga plač v javnem sektorju, so soglasno sklenili, da sporazuma ne bodo podpisali. Dajejo pa vladi tri mesece časa, da obljubljeno izpolni, v tem času pa so stavko zamrznili. Če napredka ne bo, napovedujejo njeno zaostritev.

Kdo še ni podpisal

Tudi iz Sindikata ministrstva za obrambo so sporočili, da jih danes pri podpisu ne bo, in sicer "vse dokler ne bo uredba o uvrstitvi formacijskih dolžnosti v Slovenski vojski usklajena in potrjena na vladi skladno s parafiranim sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev".

Dogovora danes ne bodo podpisali niti predstavniki Konfederacije slovenskih sindikatov, ki združuje Sindikat vojakov Slovenije, Sindikat občinskih redarjev Slovenije, SPUKC - Sindikat zdravstva Slovenije in Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J, ki sicer niso niti sodelovali v pogajanjih. Kot razlog so v današnjem sporočilu za javnost navedli, se dogovor in aneksi ne odpravljajo z zakonom o uravnoteženju javnih financ sprejetih varčevalnih ukrepov.