Odlok

Za odstrel 175 medvedov

STA/B.K.
22. 11. 2018, 15.53
Posodobljeno: 22. 11. 2018, 15.56
Deli članek:

Vlada je danes izdala odlok o ukrepu odvzema osebkov vrst rjavega medveda iz narave, po katerem je do 30. septembra 2019 predviden odvzem 200 medvedov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Za odstrel je predvidenih 175 medvedov, lovci lahko to storijo do 30. aprila 2019. Medtem pa se iz narave ne bo smelo odvzeti volkov.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je v odloku o odvzemu rjavega medveda iz narave določen obseg selektivnega in omejenega odvzema medveda iz narave, vključno z določenimi pogoji, torej natančneje opredeljuje izvedbo izjeme odvzema iz narave po uredbi o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah.

"Obseg predvidenega odvzema (skupni seštevek osebkov odvzetih iz narave zaradi odstrela, izjemnega odstrela, odlova, povoza ali drugih izgub) je določen tako, da ne ogroža ugodnega stanja populacije," so poudarili in dodali, da je predviden odvzem 200 medvedov.

Za odstrel je predvidenih 175 medvedov, še odvzem 25 medvedov pa je predviden zaradi izgub (to so povoz in druge oblike smrtnosti), piše v odloku. Odstrel se izvaja v obdobju od uveljavitve odloka do 30. aprila 2019. Lovci bodo sicer lahko do konca decembra oz. do konca letošnjega leta odstrelili 140 medvedov.

V Sloveniji je ob koncu leta 2015 ob upoštevanju odvzema in neupoštevanju prirastka živelo med 545 in 655 medvedov.

Lovci pa medtem ne bodo smeli iz narave odvzeti volkov, čeprav je bil v javni obravnavi predlog, po katerem bi lahko odvzeli 11 volkov. Na ministrstvu za okolje in prostor, ki bdi nad populacijo zveri, so po javni obravnavi namreč volka iz odloka zaradi dveh sodb upravnega sodišča izločili.

"Upravno sodišče namreč v obeh primerih ugotavlja, da razlog družbene sprejemljivosti za odstrel volkov ni dovolj utemeljen," so pred časom povedali na ministrstvu.