Junak preprečil tragedijo

FOTO: Kakšna drama na avtocesti! Stal je sredi prehitevalnega pasu, povsem pijan

T.L.
22. 11. 2018, 13.44
Posodobljeno: 22. 11. 2018, 14.00
Deli članek:

Ni pomišljal, tako je šel v akcijo: občan je opazil, da je na prehitevalnem in delno na voznem pasu obstalo tovorno vozilo. Izkazalo se je, da je voznik povsem pijan.

PU Novo mesto
Tovornjak je stal sredi avtoceste.

V ponedeljek okoli 18. ure je z odločnim in junaškim ravnanjem občan preprečil morebitno veliko tragedijo na avtocesti pri postajališču Starine v smeri proti Novem mestu, ko je voznik tovornega vozila s svojim neodgovornim in nevarnim ravnanjem močno ogrožal ostale udeležence v prometu.

Občan iz okolice Cerkelj ob Krki je usodnega dne na avtocestnem postajališču izvajal zimsko službo. Ko je že padla tema in je bila vidljivost slabša, je opazil, da je na avtocesti, na prehitevalnem in delno na voznem pasu obstalo tovorno vozilo, kar je predstavljalo izjemno nevarnost za druge voznike. Takoj se je odločil in priskočil na pomoč.

Stekel je do tovornega vozila, se povzpel do kabin in voznika, s katerim pa je bilo očitno nekaj narobe, saj je bil povsem zmeden in ni vedel niti tega, da se nahaja na avtocesti. Vklopil je vse štiri smernike in o nevarnosti obvestil policiste na številko 113. V želji, da bi preprečil tragične posledice in voznike opozoril na nevarno oviro na avtocesti, je oblečen v odsevni brezrokavnik stopil za ograjo med obema smernima pasovoma, vklopil lučko na mobilnem telefonu in z mahanjem opozarjal voznike. Kmalu so na kraj prihiteli tudi policisti, ki so zavarovali kraj.

PU Novo mesto
Občan je preprečil morebitno tragedijo na avtocesti.

Med postopkom z 32-letnim voznikom, državljanom Hrvaške, so policisti ugotovili, da je pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 1,73 miligramov alkohola (3,6 g/kg). Po pregledu v bolnišnici so ga odpeljali v prostore za pridržanje, naslednji dan pa z obdolžilnim predlogom na Okrožno sodišče Novo mesto. Sodnica mu je izreklo globo v višini 1220 evrov in stransko kazen 18 kazenskih točk oziroma prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Rešil življenja ali preprečil hudo nesrečo

Na Policijski upravi Novo mesto so naslednji dan prejeli klic voznika, ki se je želel zahvaliti občanu, ki ga je opozoril na nevarnost in dejal, da mu je gotovo rešil življenje ali vsaj preprečil hudo prometno nesrečo. Janez Ogulin, direktor Policijske uprave Novo mesto je danes pogumnega občana sprejel in se mu zahvalil za njegov odziv, odločno in pogumno ukrepanje, s čimer je izpostavil lastno varnost zato, da bi zavaroval druge.