Brexit

Prehodno obdobje bo mogoče podaljšati

T.L./STA
22. 11. 2018, 13.02
Posodobljeno: 22. 11. 2018, 13.04
Deli članek:

EU in Združeno kraljestvo z dogovorom o osnutku izjave o prihodnjih odnosih,

Profimedia
Juncker in Mayeva

Pogajalci EU in Združenega kraljestva so se dogovorili o osnutku politične izjave o prihodnjih odnosih, so danes potrdili v Evropski komisiji v Bruslju. Ta med drugim predvideva, da bo mogoče prehodno obdobje po brexitu podaljšati za dve leti, do konca leta 2022.

Osnutek izjave sicer postavlja temelje za "ambiciozno, široko, globoko in prožno" prihodnje partnerstvo med EU in Združenim kraljestvom na področju trgovinskega in gospodarskega sodelovanja ter drugih področjih.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je po sinočnjem srečanju z britansko premierko Thereso May dopoldne sklical sestanek kolegija, na katerem je glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier poročal o razvoju dogodkov in dogovoru pogajalcev.

Kolegij je nato potrdil osnutek politične izjave, o kateri so se dogovorili pogajalci, zatem pa je Juncker poslal pismo predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku s pripetim osnutkom izjave, je pojasnil glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Juncker v pismu Tusku piše, da je bil osnutek politične izjave o prihodnjih odnosih dogovorjen na ravni pogajalcev in na politični ravni ter da je sedaj potrebna še podpora voditeljev.

Tusk pa je tvitnil, da je osnutek posredoval sedemindvajseterici, in potrdil omenjeno Junckerjevo sporočilo.

Prav sedaj se sestajajo veleposlaniki članic EU, v petek je predviden sestanek šerp - svetovalcev voditeljev za evropske zadeve, v soboto bo znova v Bruslju Mayeva, ki bo danes nagovorila parlament, v nedeljo pa naj bi ločitveni sporazum s politično izjavo o prihodnjih odnosih potrdil vrh sedemindvajseterice.