Tulsi Gabbard

Trumpa pred vsem svetom označila za "kuzlo Savdske Arabije"

J.P.
22. 11. 2018, 11.59
Posodobljeno: 22. 11. 2018, 12.04
Deli članek:

Kongresnica je tvitnila brez dlake na jeziku.

Profimedia
Tulsi Gabbard pripada demokratski stranki.

Ameriška kongresnica se Donaldu Trumpu ni prizanašala – označila ga je za "kuzlo Savdske Arabije", ker je po smrti novinarja Džamala Hašodžija odločen, da še naprej ostane v dobrih odnosih z Riadom.

Tulsi Gabbard je tvit, ki je hitro postal spletni hit, v svet poslala po tistem, ko je ameriški predsednik dejal, da Združene države Amerike savdskih zaveznikov ne bodo pustile na cedilu, čeprav je Centralna obveščevalna agencija (CIA) zaključila, da je novinarjev umor naročil savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Kot razlog je navedel orožarski pogodbi z Lockheed Martin in Raytheon, ki vežejo obe državi.

Na prvo žogo ji ne diši

Gabbardijeva je veteranka vojne v Iraku, ki nasprotuje mahanju z orožjem brez premisleka. Tako je Trumpovemu predhodniku Baracku Obami očitala, da Siriji vsiljuje spremembo režima, ne glede na posledice. Bila je tudi proti oboroževanju sirskih borcev, ki so se borili proti režimu. Za nekatere od njih se je pozneje izkazalo, da so islamski skrajneži. Kongresnica je pozneje na lastno pest obiskala Sirijo in se sestala s predsednikom Bašarjem al Asadom, ne da bi o tem obvestila vrh demokratske stranke. S sestankom se je zamerila tudi republikancem, zato so jo oboji označili za Asadovega apologeta.