Avstrijska vlada je v sredo v parlamentarno obravnavo poslala razširjen seznam prepovedanih in skrajnih simbolov, med drugimi pa so se na seznamu znašli tudi simboli hrvaških ustašev. Predvidevajo, da bodo spremembe potrjene v prihodnjih tednih, zakon pa bo stopil v veljavo 1. marca 2019. Kršitelje čakajo visoke kazni, saj zakon predvidene denarno kazen do 10.000 evrov ali zaporno kazen.

S spremembo je avstrijska vlada razširila in posodobila relativno kratek seznam iz leta 2014, na katerem so na primer simboli skrajne skupine Islamska država in teroristične mreže Al Kaida ter drugih skupin, ki so povezane z njima.

Med drugim bodo v prihodnje prepovedani simboli turške nacionalistične organizacije Sivi volkovi, hrvaških ustašev, Kurdske delavske stranke (PKK) in palestinskega gibanja Hamas in Muslimanski bratje. Se pa bo menda seznam še širil na simbole skupin, ki so v pravnih aktih Evropske unije navedene kot teroristične organizacije.

Gre za ukrep v preprečevanju radikalizacije in terorizma, je izjavil Sebastian Kurz po koncu seje. Dodal je, da to ne pomeni, da ima avstrijska vlada večji problem z ustaši in da ukrep ni uperjen proti Hrvaški.  

Želi pa Avstrija z ukrepom prepovedi ustaških simbolov predvsem zavreti poveličevanje fašizma, do katerega redno prihaja na komemoraciji v Pliberku, kjer se zbirajo desničarski skrajneži, ki so lahko doslej nekaznovano uporabljali simbole "krvave preteklosti Neodvisne države Hrvaške" .