Legalno?

Na bencinskih črpalkah razburja konopljin čaj

Mirko Vorkapić
23. 11. 2018, 07.00
Posodobljeno: 23. 11. 2018, 08.47
Deli članek:

Nekatere ljudi je pogled na prodajne police bencinskih servisov presenetil. Saj ni res, pa je! Prodajajo se gramski paketki konopljinih vršičkov.

fb
Na facebooku je razburila objava fotografije konoplje s prodajnih polic bencinskega servisa. Nekateri so trdili, da je vsebnost THC-ja v čaju višja od dovoljene.

Kako, če je pa konoplja prepovedana, se boste vprašali. Zgodaj letos je Stranka modernega centra (SMC) v parlamentarno proceduro vložila zakon o konoplji, kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC, s katerim želijo popolnoma legalizirati pridelavo in predelavo konoplje za rekreativne namene. V smeri legalizacije je v Sloveniji prišlo do premika konec lanskega leta, ko so na ministrstvu za zdravje sprejeli spremembe zakonodaje. Ta omogoča, da lahko bolniki na zdravniški recept dobijo različne oblike konoplje, med drugim tudi sintezne in naravne izvlečke ter cvetne vršičke. Toda zakonska podlaga za gojenje medicinske konoplje pri nas še ni urejena. Prav tako ni urejena zakonodaja glede rekreativne uporabe konoplje, saj zakon o konoplji ni prišel na dnevni red seje državnega zbora, ker je vlada predčasno padla. In tako se z legalizacijo znova odlaša. Kako so torej spletna trgovina in bencinski servisi na trg postavili produkt, ki ne krši zakonov?

Vsebnost THC pod mejo

Za konopljo po tem pravilniku se štejejo sorte konoplje, ki so naštete v Skupnem katalogu sort poljščin (evropska sortna lista), objavljenem vsako leto v Uradnem listu Evropske unije in na spletni strani Fitosanitarne uprave Republike Slovenije. Vsebnost tetrahidrokanabinola (THC) v vzorcu konoplje ne sme presegati 0,2 odstotka. Kontrola se opravi v skladu z metodologijo, določeno v Izvedbeni uredbi Komisije. »Delujemo v skladu s slovenskimi kot tudi evropskimi zakoni, ki pokrivajo področje industrijske konoplje in živil, konopljine vršičke pa testiramo za vsebnost kanabinoidov,« nam je povedal lastnik Vutra.si Vid Mihelič. 

POZITIVNI UČINKI

Zaradi hitrega načina življenja je najbolj splošen pozitivni učinek CBD, ki ga najdemo v industrijski konoplji, delovanje proti stresu, izgorelosti in težavam s spanjem. Zmanjšuje tudi migrene, znižuje visok krvni tlak, raven sladkorja v krvi in zmanjšuje bolečine, so zapisali na spletni strani Vutra.si.

Pridelovanje po metodah ekološkega kmetovanja

Kot pravijo, se njihova konoplja prideluje v Italiji in Švici, po metodah ekološkega kmetovanja in brez dodatkov pesticidov ali kemičnih dodatkov. »Cvetove konoplje se obira ročno, s čimer se potrošnikom zagotovi kakovostne vršičke s pravilno koncentracijo terpenov in kanabinoidov (CBD),« piše na spletni strani. Nizka koncentracija THC ne povzroča psihoaktivnih učinkov, navaja spletna trgovina. Pa to res drži?

Trditve nekaterih ne držijo

»Če boste to pokadili, bo tester pokazal, da ste pozitivni na kanabis,« je zapisal eden od uporabnikov družbenega omrežja in Vutrinega produkta. Trditve uporabnika so preverili pri podjetju in nam zagotovili, da niti pitje čaja niti kajenje konopljinih vršičkov ne rezultirata v pozitivnem testu. Test so opravili na testerju DrugWipe 6S, ki ga uporablja slovenska policija, in nam poslali rezultate ter fotografije testiranja. Običajni THC-test po zaužitju čaja smo naredili tudi v uredništvu in prav tako ugotovili, da test ne zaznava tako nizke količine THC. »Bojazen, da bi bili po konzumiranju pozitivni na test prisotnosti THC, je odveč, saj čaj iz industrijske konoplje vsebuje pod 0,2 odstotka THC; zgolj za primerjavo, ilegalna marihuana vsebuje 17–40 odstotkov THC,« pojasnjuje Mihelič in dodaja, da poslovanje ne gre povsem brez težav, saj marsikomu njihova dejavnost ni po volji. »Včasih nam to povzroči dodatne stroške. Na primer danes smo morali najti dobavitelja uradnih testov in jih kupiti.« zaključuje Mihelič.

VM
Test na prisotnost THC v urinu je pokazal negativno.