SOSED SOSEDU

V hlevu mu je polomil rebra in ključnico, poškodoval lobanjo

Moja Zemljarič / Štajerski tednik
22. 11. 2018, 20.44
Deli članek:

Pred tričlanski senat okrožnega sodišča na Ptuju je sredi minulega tedna stopil Miran Rotvajn iz Mihovc v občini Kidričevo. Obdolžen je storitve kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe.

MZ
Medved (na fotografiji) je v hlevu kidal, ko se mu je sosed približal z drogom.

Marca letos je Miran Rotvajn dvignil roko nad soseda Stanislava Medveda. Medtem ko je Medved v hlevu kidal izpod živine, se mu je Rotvajn približal izza hrbta ter ga s težkim predmetom, najverjetneje železno palico, ki je preiskovalci sicer niso našli, udaril.

Rotvajn je Medvedu dalj časa grozil, da ga bo ubil. »Samo da odsedi, pa da bom mrtev,« se njegove grožnje, medtem ko je bil Rotvajn v priporu, spominja Medved. Rotvajn se zagovarja, da je soseda dve leti prosil, naj postavi ograjo in kokošim prepreči sprehajanje.

Po sosedu naj bi udrihal kot za stavo: po hrbtu, ramenih, glavi … Zadal mu je hude telesne poškodbe: zlom ključnice in reber ter poškodbe na lobanji. Napadeni naj bi v bran dvignil lopato, ki jo je imel v roki, nato pa izgubil zavest. Organi pregona so Rotvajna zaradi nasilnega dejanja priprli. Septembra, ko je bil iz pripora izpuščen, naj bi soseda Medveda pretepel še enkrat, čeprav je imel izdan ukrep prepovedi približevanja. Kot pravi Medved, mu je takrat zlomil zapestje desne roke. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja in kršenja prepovedi približevanja je Rotvajn še drugič pristal v priporu.

MZ
Kokoši in race so več let zahajale na njegovo posest, zato mu je prekipelo.

Rotvajna naj bi jezilo, da Medvedove kokoši in race zahajajo na njegovo dvorišče. Medved meni, da mu sosedovi kokoši in jajca kradejo. Medvedovim naj bi izginilo vsaj 50 petelinov.

En napad priznava

Prvi (marčevski) pretep soseda, o katerem mu ta čas sodijo na okrožnem sodišču, priznava. O drugem iz meseca septembra bodo odločali na ptujskem okrajnem sodišču in ni stvar trenutnega kazenskega postopka pred okrožnim sodiščem. Izvedenec psihiatrične stroke Matej Kravos dejanje obtoženega pripisuje izbruhu jeze. »Verjetno gre za nesoglasja skozi daljše obdobje, najbrž mu je prekipelo. Če bi bilo dejanje naklepno, bi moral imeti motiv – to bi sicer lahko bila zamera. Je pa ponovitev dejanja neracionalna, ob dejstvu, da je bil obdolženi takrat v kazenskem postopku,« je izpovedal Kravos.

Izvedenec predlagal zdravljenje na prostosti

Tožilko Klementino Prejac je zanimalo, kako najti pot, da obdolženi Rotvajn ne bi več ponovil hudih kaznivih dejanj zoper življenje in telo. Izvedenec je predlagal obvezno ambulantno psihiatrično zdravljenje (na prostosti). Tožilka Prejačeva ocenjuje, da gre za zelo hudo kaznivo dejanje, pri čemer je bilo ogroženo življenje oškodovanega. Ker izvedenec ni znal pojasniti duševnega stanja obtoženca ob storitvi dejanja, je predlagala menjavo izvedenca.

Tričlanski sodni senat, ki mu predseduje sodnik Marjan Strelec, je po posvetu za zaprtimi vrati odločil, da se postavi novega izvedenca psihiatrične stroke. O predlogu za odpravo pripora Rotvajnu, ki ga je vložil odvetnik Lovrec, pa bo odločalo višje sodišče. Oškodovani Stanislav Medved je sodišču predložil tudi premoženjskopravni zahtevek v znesku 23.000 evrov (zaradi poškodb, ki mu jih je zadal Rotvajn). Obramba zahtevku sicer oporeka.