Zimski poljub

Pripravite lopate, v pol dneva ga lahko zapade tudi do 25 centimetrov

S.R.
19. 11. 2018, 16.41
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 20.56
Deli članek:

Primorci ga bržkone še ne bodo dočakali, preostala Slovenija pa bo zjutraj z lopato že lahko zagrebla v belo nadlego.

Reuters
Zjtraj bo treba prej v službo.

Za vzorec ga je bilo že to jutro, a je bila to le plaha napoved za to, kar šele prihaja. Medtem ko je po nižinah Primorske začelo deževati, notranjost države čaka sneženje, je sporočila Agencija RS za okolje (Arso). Temperature? Najnižje jutranje bodo od -3 do 1, na Goriškem in ob morju okoli 4 stopinje Celzija. 

Brila bo burja, noč bo bela

Predvsem na prehodu med Notranjsko in Primorsko bodo razmere povsem zimske, vidljivost bo krajevno močno zmanjšana, veter bo prenašal sneg. Kot rečeno, pa bosta noč in jutro predvsem v znamenju snega, saj se je v zahodnem Sredozemlju že zjutraj poglobilo ciklonsko območje, ki je imelo središče nad Baleari. To se z vremensko fronto hitro pomika proti Italiji in Jadranu, pri čemer bo po napovedih agencije Arso najbližje našim krajem v drugi polovici noči in jutri zjutraj.

Arso
Nad Baleari je nastal ciklon, ki se pomika proti vzhodu.

Arso je prek družabnega omrežja namreč zapretil, da je ozračje nad nami ohlajeno, temperatura zraka pa je nad nadmorsko višino okoli 500 metrov pod lediščem. Sneženje se bo v večjem delu Slovenije že v prvem delu noči pričelo krepiti, najmočnejše pa bo predvidoma v drugem delu noči in v torek zjutraj. Le po nižinah Primorske (na Goriškem in v priobalnem pasu) bo deževalo.

»V krajih z nadmorsko višino nad okoli 500 metrov, kjer bo temperatura zraka vse čas negativna, lahko od ponedeljka zvečer do torka dopoldne v približno 12 urah zapade več kot 15, krajevno tudi do 25 centimetrov snega,« so zapisali. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo sicer večinoma zapadlo od 5 do 15 centimetrov snega. Sneženje bo v torek dopoldne večinoma ponehalo, zaradi otoplitve v višinah bo popoldne tu in tam le še rosilo ali rahlo deževalo. Razmere se bodo v torek čez dan hitro izboljšale.

Arso
Razmere jutri zjutraj.

Burja bo na Primorskem ponoči na izpostavljenih mestih presegla hitrost 100 kilometrov na uro, pri čemer bo najmočnejša ravno v času najbolj intenzivnih padavin. Največ težav v prometu lahko pričakujemo na območjih med Notranjsko in Primorsko, kjer bo močna burja prenašala sneg in gradila snežne zamete, hkrati pa bo zaradi meteža krajevno tudi močno zmanjšana vidljivost. Sicer pa bodo jutri zjutraj razmere na cestah zimske, zato se na pot nikar ne odpravljajte brez ustrezne zimske opreme, opozarjajo na portalu Neurje.si. Svetujejo še, da se v službo odpravite prej kot običajno, na cesti pa bodite strpni in previdni, saj se bo sneg zjutraj oprijemal cestišč tudi marsikje po nižinah.

V nadaljevanju tedna bo v višinah pritekal toplejši zrak, prevladovalo bo oblačno vreme, temperatura zraka tudi zjutraj večinoma ne bo pod lediščem. Sneg se bo počasi talil. Prve sezonske zimske razmere torej ne bodo trajale dolgo.