Hekerji

Assange obtožen zaradi domnevnih povezav z Rusijo

B.K.
19. 11. 2018, 15.13
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 15.13
Deli članek:

Ameriški Odbor za svobodo novinarstva je ameriško zvezno sodišče pozval naj razkrije vsebino obtožnice proti Assangeu.

Reuters
Assange je od leta 2012 zaprt v prostorih ekvadorskega veleposlaništva v Londonu.

Obtožnica, ki jo je ameriško zvezno tožilstvo vložilo proti ustanovitelju spletne strani Wikileaks Julianu Assangeu, je za zdaj sicer zapečatena, a Odbor za svobodo novinarstva je prepričan, da je razkritje njene vsebine v javnem interesu. "Tako med novinarji kot v javnosti obstaja močan interes za dostop do zapečatenih sodnih zapiskov, ki so povezani z vladnim pregonom Assangea," so v izjavi za javnost zapisali v odboru, kjer menijo, da ni več razloga za skrivanje vsebine obtožnice, saj je njen obstoj v javnost pricurljal prejšnji teden.

Obtožnica, ki je bila vložena poleti na sodišču v ameriški zvezni državi Virginia, naj bi vsebovala tudi informacije o Avstralčevi povezavi z ruskimi hekerji, je medtem poročal ameriški časnik The New York Times. Po poročanju časnika je preiskavo proti ustanovitelju wikileaks sprožil nekdanji direktor ameriške obveščevalne službe CIA in aktualni zunanji minister Mike Pompeo. Administracija nekdanjega predsednika Baracka Obame je Wikileaks obravnavala kot novinarsko stran, a je Pompeo to odločitev zavrnil in pričel z agresivno preiskavo povezav med Rusijo in Assangem.

Časnik svoje domneve o vsebini obtožnice sicer utemeljuje z vsebino neke druge obtožnice in sicer tiste, ki jo je ameriška vlada vložila proti 12 ruskim hekerjem, ki bi naj bili vpleteni v vmešavanje v ameriške predsedniške volitve. Ta dokument namreč vsebuje "prikrite reference na Wikileaks," so še zapisali novinarji The New York Times.