Slabi rezultati

Kako dobro so se odrezale stranke na volitvah županov? Porazno

T.L.
18. 11. 2018, 22.00
Posodobljeno: 18. 11. 2018, 22.24
Deli članek:

Nesporni zmagovalci volitev za župane so kandidati skupine volivcev in samostojni kandidati, kandidati političnih strank so pogrnili na celotni črti.

STA
Prikazano je stanje po podatkih, obdelanih do 21.55 ure.

Na volitvah za župane se kandidati političnih strank ne morejo hvaliti z doseženimi rezultati. Še neuradni podatki ministrstva za javno upravo, zbrani do 21.55 ure, namreč kažejo, da je med 80 predlaganimi župani v SDS 12 izvoljenih. Med političnimi strankami je najuspešnejša SLS: med 51 predlaganimi župani je izvoljenih 21. Socialni demokrati so od predlaganih 58 kandidatov dobili 14 izvoljenih županov.

Nesporni zmagovalci volitev za župane so kandidati skupine volivcev in samostojni kandidati: za volitve so predlagali 298 kandidatov, 90 pa jih je izvoljeno.

MJU
Stranke so na volitvah za župane poraženke.

Predsednik SD Dejan Židan je glede izida stranke na lokalni ravni optimističen, čeprav za zdaj pozna samo delne rezultate, poroča STA. "Ti kažejo, da je od 80 že izvoljenih županov 15 takšnih, ki izvirajo iz kvote SD, na prejšnjih volitvah pa smo od 212 dobili 20 oziroma 21 županov. Torej se nam obeta bistveno boljši rezultat," je dejal.

Strinjal se je z ugotovitvijo, da vse več kandidatov kandidira na neodvisnih listah in da se vse manj strank odloča za svoje kandidate. "Mi pa smo stranka, ki se bori naprej, saj se zavedamo, da stranka ne more biti odrezana od lokalnega okolja," je dejal.

Trenutni rezultati lokalnih volitev kažejo, da bodo kandidati SMC osvojili dva županska stolčka, obeta pa se jim še nekaj uvrstitev v drugi krog. "Tega sem izjemno vesel, najbolj zato, ker prinašajo naši kandidati v vse te občine sveže poglede na prihodnost," je dejal prvak stranke Miro Cerar. Napoveduje, da bodo vsak glas udejanjili v dobro vseh, poroča STA.

V SMC so šli po Cerarjevih besedah na tokratne volitve z dvema ciljema: "Obdržati soliden položaj v občinah, kjer smo bili v zadnjih štirih letih najbolj aktivni, in poseči po županskih mestih, kar nam v prejšnjem mandatu ni uspelo."

Trenutni rezultati kažejo, da bosta kandidata SMC zasedla županska stolčka v Beltincih in Osilnici, čaka pa jih tudi nekaj uvrstitev v drugi krog, pri čemer najbolj izstopa tekma za župana v Mariboru.