mestne občine

Odločeno že v Novem mestu, Velenju, Celju in Murski Soboti, drugod drugi krog

G.G./STA
18. 11. 2018, 20.39
Posodobljeno: 18. 11. 2018, 22.34
Deli članek:

Kakšni so rezultati v mestnih občinah (o Ljubljani in Mariboru poročamo posebej)?

STA
Gregor Macedoni ostaja župan.

V prvem krogu je postalo znano ime župana v Novem mestu in v Velenju, pa tudi v Murski Soboti in v Celju. V največjem mestu na Dolenjskem je s 65 odstotki zmagal sedanji župan Gregor Macedoni. Njegov konkurent Jože Kobe je pristal pri 15 odstotkih. 

"Mislim, da so se danes Novomeščanke in Novomeščani odločili, da nadaljujemo uspešno zgodbo. Sem vesel in verjamem, da jo bomo pisali skupaj tudi naslednja štiri leta," je povedal zbranim novinarjem, letošnjo volilno kampanjo pa ocenil: "Mislim, da smo v preteklih štirih letih pokazali, da smo ekipa, ki znamo delati, in to so volivci in volivke nagradili." 

Volitve so rešene tudi v Velenju. Aktualni župan Bojan Kontić se veseli zmage z 59 odstotki. To bo že njegov tretji mandat. Njegova nasprotnica Suzana Kavaš je prejela 16 odstotkov. 

V Murski Soboti je županski stolček obdržal Aleksander Jevšek (okoli 70 odstotkov), ki je ocenil, da je to zmaga njihove politike povezovanja. Njegov protikandidat Bojan Petrijan je prejel okoli 30 odstotkov.

Celje ostaja v domeni Boška Šrota, ki bo knežje mesto upravljal že v šesti štiriletki.

V Kranju, Novi Gorici, Slovenj Gradcu in na Ptuju finale čez dva tedna

STA
Rakovec meni, da ob morebitnem uspehu ne bo imel težav s prenosom svojih izkušenj iz gospodarstva v župansko delo.

V Kranju po 49 odstotkih preštetih glasov s 30 odstotki podpore vodi kandidat SD Matjaž Rakovec pred neodvisnim kandidatom Zoranom Stevanovićem, ki so mu volivci namenili 21,5 odstotka glasov. Tudi zasledovalca - Ivo Bajec, ki kandidira s podporo SDS, NSi in SLS, ter kandidat SAB in Več za Kranj Iztok Purič sta razmeroma blizu.

Na Ptuju je možna županja. Po več kot polovici preštetih glasov sta povsem blizu Nuša Gajšek (29 odstotkov) in Štefan Čelan (27 odstotkov).

V Novi Gorici je prav tako tesno. Sedanji župan Matej Arčon (37 odstotkov) bo imel tekmeca v Klemnu Miklaviču (28 odstotkov).

V najmanjši slovenski občini, Mestni občini Slovenj Gradec, kjer so volivci izbirali med štirimi kandidati, neuradni rezultati občinske volilne komisije kažejo, da sta se v drugi krog uvrstila Tilen Klugler in dosedanji župan Andrej Čas. Prvi je po neuradnih podatkih prejel 48 odstotkov glasov, drugi pa 34 odstotkov glasov.