Krvavi jubilej

Tudi Ljubljana je imela svojega Jacka Razparača

S.S.
18. 11. 2018, 20.30
Deli članek:

Te dni leta 1984 je takrat 38-letni strojni ključavničar razmesaril svojo prvo žrtev. In čez noč se ga je prijel vzdevek ljubljanski Jack Razparač.

ukradeno
Jack Razparač

Le kdo ne pozna zloglasnega Jacka Razparača, ki je konec osemdesetih let 19. stoletja sejal smrt med prostitutkami po vzhodnem Londonu? Manj pa je znano, da je stoletje pozneje svojega Jacka Razparača imela tudi Ljubljana. Pred vhodom v stanovanjski blok v Trnovem so občani 14. novembra 1984 ponoči našli razmesarjeno žensko. Izkazalo se je, da gre za 52-letno natakarico bližnjega lokala Ano Cerjak. Morilec se je žrtve lotil z žepnim nožem. Le nekaj minut preden so našli truplo natakarice, je nedaleč stran nekdo napadel 27-letno učiteljico. Sledil ji je, planil proti njej in jo nekajkrat udaril. Preiskovalci so takrat sicer izključili možnost, da je bil napadalec učiteljice tudi morilec Cerjakove, a to ni utišalo govoric in neznanega storilca se je čez noč prijel vzdevek Jack Razparač.

V mestu je zavladal strah

Ko je devet dni po razmesarjenju Cerjakove morilec znova udaril, je Ljubljančanke postalo pošteno strah. V stanovanjski hiši na Erjavčevi ulici so namreč našli umorjeno 56-letno upokojenko Pavlo Drobnič. Zdravniki so med obdukcijo na njenem truplu našteli skupno več kot 20 vbodov in ureznin. Pred skrivnostnim morilcem pa niso trepetale samo ženske, saj so se med Ljubljančani razširile govorice, da je Razparač pokončal tudi nekega 56-letnega delavca. Policijskemu pojasnilu, da je nesrečnik umrl zaradi kapi, ni verjel skoraj nihče. V mestu je zavladal strah.

Starši so otrokom omejili gibanje

»V obdobju ljubljanskega Jacka Razparača sem bila v drugem letniku fakultete in se kot vsaka normalna študentka zabavala naokrog s prijateljicami in prijatelji. Časopisov nisem gledala, kaj šele, da bi spremljala televizijska poročila. A sta oboje vneto počela moja starša, posebej mama, ki me ni spustila v večerno dogajanje brez dolgih pridig o izogibanju središču mesta in čim bolj zgodnjem prihajanju domov,« se dogajanja spominja Blanka Gregorin. »Da bi se kjerkoli potikala sama, pa sta mi starša celo strogo prepovedala. No, pa je naneslo, da sem takrat spoznala resnega fanta, s katerim sva potem raje kot po mestu večere preživljala v moji sobi, in domača panika zaradi nevarnega morilca se je doma tako končala – nikakor pa ne pri mojih prijateljicah, od katerih se jih je zaradi prepovedi večernih izhodov kar nekaj doma močno sprlo.« je še dodala.

Moril je strojni ključavničar

Skrivnostni morilec je za nekaj časa postal glavna tema pogovorov, o njem se je razpravljalo na vsakem koraku, prevladovalo pa je mnenje, da je storilec zaradi načina ubijanja, in sicer rezov okoli glavnih žil, zdravnik oziroma kirurg. Razparača so prijeli februarja 1985 doma v Rožni dolini. Izkazalo se je, da je moril takrat 38-letni strojni ključavničar, ki je živel s svojo 73-letno materjo. Sedmega marca, dan pred mednarodnim praznikom žensk, ga je sodišče zaradi dveh umorov v bistveno zmanjšani prištevnosti obsodilo na devet let zapora, višje sodišče pa mu je kazen pozneje povišalo na 14 let.