Profesor na FDV

Lukšiča se preiskava afere Papian ni dotaknila

S. K.
4. 11. 2018, 13.10
Posodobljeno: 4. 11. 2018, 13.11
Deli članek:

Podrejeni nekdanjega ministra Lukšiča za plačila armenskemu zdravilcu odgovarjajo pred preiskovalnimi organi, Lukšič pa je medtem celo pretirano sproščen na družbenih omrežjih.

Mediaspeed
Lukšič, pod ministrovanjem katerega je Papian prejel plačilo za plagiate, zdaj ni med preiskovanimi.

Afera z armenskim zdravilcem Rubenom Papianom, ki je za plagiate znanstvenih tekstov pod nekdanjim ministrom za šolstvo Igorjem Lukšičem od treh javnih zavodov dobil dobrih sto tisočakov, se je šele začela dodobra razvijati, a Lukšič je na družbenih omrežjih povsem sproščen.

Rubenpapian.wordpress.com
Armenski zdravilec je podal nekaj vprašljivih izjav. Med drugim naj bi bil pravcati vesoljec, svetoval naj bi politikom, in sicer naj bi »dobival informacije od tistih, ki so višje«.

Zdaj profesor na fakulteti za družbene vede (FDV) ne daje znakov, da je začel odstopati od svojih sicer že tradicionalnih psevdoznanstvenih pogledov. Spomnimo, da je naklonjen alternativnim oblikam duhovnosti in samozdravljenja, kar je znano že iz tranzicije. Sredi 90. let je tako razbremenilno pričal na sojenju zdravilki in učiteljici či gonga, zaradi katere je sladkorni bolnik, njen učenec, opustil zdravljenje in skoraj umrl.

Kot šolski minister se je nagibal k mnenju, da bi v slovensko šolstvo pripeljali transcedentalno meditacijo, ki so jo na eni od ljubljanskih šol dejansko uvedli kot samoplačniško interesno dejavnost. Mediji so poročali, da je to vznemirilo starše, ki so se obrnili na komisijo za medicinsko etiko. Ta je opozorila, da otrok ne gre izpostavljati »nepreverjenim metodam, ki manipulirajo in indoktrinirajo, za njimi pa se skrivajo razni zaslužkarji«.

Primer Papianovih plagiatov zdaj preiskujejo policisti, na seznamu osumljenih zlorabe uradnega položaja pa je Mojca Štravs, ki je z Papianom za neuporabno študijo podpisala pogodbo kot direktorica Pedagoškega inštituta. Med preiskovanimi sta tudi Andrej Koren, nekdanji direktor šole za ravnatelje, in Andreja Barle Lakota, v času podpisa pogodb direktorica urada za razvoj šolstva na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki mu je tedaj ministroval Lukšič.

Facebook
Objava na kateri je omrežen od ženskih nog je ostala.

Facebook
Lukšičevo navdušenje nad Violeto Tomić in njeno hčerko je bilo kmalu pobrisano iz njegovega zidu.

Naši viri med profesorskimi kadri razkrivajo precejšnje nezadovoljstvo nad znanstvenimi standardi na FDV. Določeni profesorji naj bi odkrito psevdoznanstvene seminarske naloge nagrajevali z visokimi ocenami, namesto da bi jih zavračali. Ali se to zares dogaja, še preverjamo.

Lukšič je povsem omrežen od drugih skrbi

Med osumljenimi pa ni Lukšiča, ki je za zadevo kot tedanji minister verjetno vsaj objektivno odgovoren. Sodeč po njegovih objavah na družbenem omrežju Facebook, ima trenutno povsem druge skrbi. V jeseni življenja je namreč znova odkril ženske čare. Tako je objavil fotografijo državnozborske poslanke Violete Tomić, na kateri je skupaj s svojo hčerko. »Ko je kopija boljša od originala,« je pripisal k fotografiji, ki je medtem že izginila z njegovega zidu.

Da pa to navdušenje nad nežnim spolom ni osamljen primer, daje slutiti še ena objava, v kateri je fotografiral dva para ženskih nog v mrežastih nogavicah in to komentiral z besedami »mreža, ki omreži«.

Nad njegovim novoodkritim navdušenjem je bil zaprepaden vsaj en komentator. »Mislim … kaj?« je komentiral fotografijo univerzitetnega profesorja.