Težka noč

FOTO: Kaj je za sabo pustila vojna ujma ...

T.L./STA
30. 10. 2018, 20.17
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 21.09
Deli članek:

Marjan Šarec je dejal, da je marsikje težava tudi v napačni gradnji na območjih, ki zato niso primerna, in podtalnici.

STA
Šarec in Erjavec na terenu.

Vremensko dogajanje se je popoldne v večjem delu države umirilo in hkrati razkrilo razsežnosti tokratne ujme, posledice katere bodo ponekod še nekaj časa odpravljali. Napovedi vremenoslovcev o skupni količin padavin so se uresničile, pihal je tudi močan veter, k sreči pa pretok Drave ni dosegel napovedanega obsega.

Vodna ujma je ponoči vas Jelendol z okoli 190 prebivalci odrezala od sveta. Ujma, kakršna je kraj nazadnje prizadela leta 1938, sicer ni terjala življenj, povzročila pa je veliko škode.

STA
Posledice v Belci.

Posledice ujme na tržiškem območju so si ogledali tudi predstavniki ministrstva za okolje in prostor, Agencije RS za okolje in Direkcije RS za vode, stanje sta jim predstavila tržiški župan Borut Sajovic in poveljnik civilne zaščite Drago Zadnikar.

"Prek slapa in doline smo se prebili vse do zadnjih vaščanov v Jelendolu. Višje kot greš, slabše je in preprosto ne moreš verjeti, da je kaj takega res možno. Škoda je ogromna, manjka 20 mostov in sedem do osem kilometrov dolga cesta je na številnih mestih odsekana," je pojasnil Sajovic.

Z agregati so ljudem, ki so odrezani od sveta, zagotovili elektriko, s helikopterji so jim pripeljali tudi vodo in hrano. Človeške žrtve ni bilo, čeprav je eno osebo voda skoraj odnesla, a jo je rešil policist v civilu, za kar so mu čestitali tudi kolegi s kranjske policijske uprave.

STA
Belca.

Sanacija ceste naj bi trajala od dve do tri leta

Poplavljene so bile tudi nekatere hiše. Sajovic je napovedal, da bi v dveh dneh predvidoma lahko zagotovili zasilen obvozni dostop do Jelendola, sama sanacija ceste pa naj bi trajala od dve do tri leta.

Uničene ceste so občinske. Sajovic, ki škodo ocenjuje na več kot 10 milijonov evrov, pa računa, da jim bo na pomoč priskočila tudi država. Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon je zagotovil, da bosta pri sanaciji občina in država sodelovali.

Takšnih posledic niso pričakovali

Direktorica Urada za upravljanje z vodami na Direkciji RS za vode Suzana Stražar je povedala, da se je vse skoncentriralo na ozkem območju in da takšnih posledic niso pričakovali. V ureditev tržiških vodotokov so že po ujmah leta 2003 in 2007 vložili okoli dva milijona evrov. Vendar je v kratkem obdobju priteklo toliko vode, da tudi ukrepi iz poplavne študije tega ne bi prenesli.

Bobo
Katastrofa po ujmi v Tržiču.

Noč bodo preživeli doma

Po evakuaciji prebivalcev najbližjih hiš pod plazom na Belci pa bodo ti današnjo noč predvidoma že lahko preživeli v svojih domovih. Pristojne službe bodo skrbno spremljale razmere, stekla pa je tudi sanacija potoka Belca, ki je narasel zaradi podora, zalil žago in ogrožal bližnje hiše. Situacijo si je danes ogledal tudi premier Marjan Šarec.

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je poudaril, da je največja nevarnost zagotovo prežeči plaz, ki lahko še vedno zajezi potok in ogrozi naselje. Spomnil je, da je gozdna cesta že od februarja, ko se je sprožil plaz, zaprta in da so pravkar v delu projekti za novo cesto. Z novim podorom pa se situacija ponovno spreminja.

Hidrologe je od ponedeljka najbolj skrbel pretok Drave, a se najbolj črne napovedi k sreči niso uresničile, saj se je čez dan pretok ustalil. Najvišji pretoki so znašali od 1700 do 1800 kubičnih metrov na sekundo, kar je skoraj pol manj od najvišjega pretoka leta 2012.

Šarec je po jutranjem ogledu razmer zaradi povišanega pretoka reke Drave v Dravogradu dopoldne preveril še stanje v Podravju. Med drugim je obiskal območje Malečnika pri Mariboru, Duplek in občino Markovci. Kot je dejal, so razmere pod nadzorom, na srečo pa ni bilo tako hudo, kot je bilo napovedano.

Dobro sodelovanje z Avstrijci

Tokrat so po njegovih besedah svojo vlogo dobro odigrali tudi na avstrijski strani, kjer so začeli zapornice dvigovati pravočasno ter s tem regulirati pretok vode. Tudi direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej je potrdil dobro sodelovanje z avstrijskimi kolegi.

Šarec je napovedal še razmislek o tem, da bi občine dobile nalogo čiščenja vodotokov, saj bi to lahko bilo po njegovih izkušnjah vodenja občine Kamnik bolj učinkovito. Prav čiščenje vodotokov bo po njegovih besedah morala biti prednostna naloga ministrstva za okolje in prostor.

Kot je pozneje dodal v naselju Bukovci v občini Markovci, je marsikje težava tudi v napačni gradnji na območjih, ki zato niso primerna, in podtalnici.

Največ padavin padlo v Bovcu

Če se napovedi o dvigu gladine Drave niso do konca uresničile, pa so se napovedi o količini padavin. Največ dežja v 24 urah je do 7. ure zjutraj padlo v Bovcu (165 milimetrov), Ilirski Bistrici (157 milimetrov) in na Zelenici (151 milimetrov). V Ilirski Bistrici je večina dežja, okrog 120 milimetrov, padla v le osmih urah. Nad sto milimetrov padavin je padlo tudi ponekod na Notranjskem, na širšem območju Julijskih Alp in v Logarski dolini. Od sobote do danes zjutraj je skupno največ dežja padlo v Bovcu, okrog 440 milimetrov.

Po do sedaj zbranih podatkih Arsa je bil najmočnejši sunek vetra izmerjen na Kredarici s 161 kilometri na uro. V nižinah so močnejše sunke vetra, od 90 do 100 kilometrov na uro, izmerili v Bovcu, na Letališču Portorož, na boji v Piranskem zalivu, v Kopru, v Ilirski Bistrici in v Podnanosu.

Gasilci in druge pristojne službe že cel dan odstranjujejo podrta drevesa po državi. V slovenski Istri je bilo ponoči na terenu 80 gasilcev, ki so opravili 55 intervencij. 

Poškodbe tudi v gozdu

Močan veter sicer po prvih podatkih ni povzročil obsežnih poškodb v gozdovih, je dejal direktor zavoda za gozdove Damjan Oražem. Poškodbe drevja se bodo kljub temu merile v 100.000 kubičnih metrih, o poškodbah poročajo s Koroške, Solčavske, Zgornje Gorenjske in vzhodnega dela Snežniškega masiva. 

Po močnem vetru na severnem delu Primorske brez električne energije ostaja še 38 odjemalcev od Trente do izvira Soče, normalne oskrbe pa jim ekipe Elektra Primorske najverjetneje danes še ne bodo uspele zagotoviti. Kot so sporočili, pa bo ta del daljnovoda zagotovo saniran v sredo tekom dneva. 

Na terenu so tudi že zavarovalničarji, a ocene škode še ni. 

Ponoči bodo padavine povsod ponehale, tudi veter bo ponehal. Delno se bo zjasnilo, po nižinah osrednje Slovenije bo zjutraj nastala megla. V sredo bo v vzhodni Sloveniji povečini sončno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v severovzhodni Sloveniji bo pihal šibak jugozahodni veter, napovedujejo vremenoslovci.