Grobovi

Kradejo sveče, šopke, aranžmaje, celo zasajene rože

Monika Horvat / Štajerski tednik
30. 10. 2018, 19.55
Deli članek:

Večina pokopališč je tarča nepridipravov. Izjema niso niti ptujska pokopališča. Največ kraj opažajo prav na starem rogozniškem pokopališču, še posebej pred dnevom spomina na mrtve, ko grobove okrasimo s cvetjem in svečami.

CG
Kraje se največkrat dogajajo ponoči, najpogostejše pa so v spomladanskem in jesenskem času.

Številni najemniki grobov se pogosto zgražajo nad krajami sveč, posajenih rož na grobovih in rezanega cvetja, zato smo obiskali pokopališči na Ptuju in se sprehodili po njiju. Ena izmed prodajalk cvetja ob starem rogozniškem pokopališču nam je pritrdila, da številni občani in drugi obiskovalci pokopališč opozarjajo na to problematiko. Kraje se največkrat dogajajo ponoči, najpogostejše pa so v spomladanskem in jesenskem času, ko se grobovi na novo zasajajo.

»Kradejo šopke, okrasne nasade, elektronske vložke za sveče, celo ikebane. Pred leti se je govorilo, da naj bi kradla neka gospa in naj bi rože potem prodajala naprej. Nekateri so mi znali tudi povedati, da so jim ukradli rože in jih nato posadili na bližnji grob,« nam je zaupala ena izmed prodajalk.

»O krajah tožijo vseskozi, še posebej pred prazniki, ko grobove okrasimo s cvetjem in svečami. Stranke so zgrožene, ne vem, kako se lahko kdo spomni česa takega. Pred časom mi je starejša gospa, ki je pokopala moža in je bila tako že žalostna in čustveno prizadeta, povedala, da so ji z groba odnesli rože …,« je še povedala prodajalka in dodala, da o krajah toži veliko starejših gospa, ki imajo skromne dohodke in je nakup cvetja in sveč zanje že tako velik strošek.

Pred prazniki na kraje opozarja vse več ljudi

O tatvinah na grobovih smo povprašali Javne službe Ptuj, ki skrbijo za urejenost na treh mestnih pokopališčih. »Z omenjenim problemom se po našem mnenju srečuje večina pokopališč. Tudi na ptujskih pokopališčih prihaja do kraj, zato se zadnje čase aktivno ukvarjamo z vprašanjem, kako to odpraviti. Da bi problem delno zmanjšali, smo prepovedali vožnjo s kolesi in drugimi prevoznimi sredstvi neposredno na pokopališče. Vendar pa pred prazniki na kraje opozarja vse več ljudi, kar je zelo stresno za stranke kot tudi za naše zaposlene, ker je kraje praktično nemogoče odpraviti v celoti,« pojasnjuje vodja pokopališke in pogrebne dejavnosti Boštjan Prosenjak iz Javnih služb Ptuj.

Poostrili nadzor s čuvaji v civilnih oblačilih
Do največjega števila kraj prihaja na starem rogozniškem pokopališču in manj na novem, čeprav se zadnja leta v času praznikov kraje pojavljajo tudi na tem.

»Stranke največkrat opozarjajo na krajo šopkov, plastičnih in solarnih sveč, ki so nekoliko dražje kot navadne sveče. Da bi problem zmanjšali, smo zdaj pred prazniki, ko so grobovi najbolj polni, poostrili nadzor s čuvaji v civilnih oblekah, ki so manj opazni med obiskovalci. Kamere so postavljene pred vhodom na pokopališče, neposredno na grobnih poljih pa jih ni mogoče namestiti zaradi poseganja v javnost. Najemnikom grobov priporočamo, da so predvsem v predprazničnem času strpni in se ne prepirajo, saj največkrat prihaja do kraje in uničenja prav iz tega razloga. Priporočamo tudi, da se izogibajo prevelikemu številu plastičnih in ostalih sveč ter dražjim spominkom (razne podobice, angelčki, drage sveče …),« še svetuje Prosenjak.