Prve težave so že tu

Rdeči alarm: razmere spremenljive, najhujše šele prihaja

T.L.
28. 10. 2018, 17.21
Posodobljeno: 28. 10. 2018, 21.51
Deli članek:

Vreme je resno pokazalo zobe, vremenoslovci, ki ta konec tedna budno spremljajo razmere, pa so zaradi obsežnejših vetrolomov za nekatere dele države objavili rdečo stopnjo vremenske ogroženosti.

Profimedia
Arso opozarja na močnejše nalive in sunke vetra.

Na zahodu države so v popoldanskem času prišla prva poročila o težavah, do katerih je prišlo zaradi obilnega deževja. Iz Agencije za okolje sporočajo, da budno spremljajo razmere, ta konec tedna jih je na delovnem mestu več, kot je to običajno. Sproti spremljajo najnovejše izračune meteoroloških modelov in po potrebi obnavljajo napovedi in opozorila.

Rdeče opozorilo za ponedeljek

Najmočnejši veter pričakujejo v ponedeljek zvečer in v prvem delu noči na torek. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo velika nevarnost vetroloma, napovedujeo na Arsu.  

"Nad zahodnim Sredozemljem je nastalo ciklonsko območje, ki se bo v ponedeljek še poglobilo. Vremenska fronta bo v noči na torek prešla naše kraje. Kombinacija velikih razlik v zračnem tlaku in temperaturi ob sami vremenski fronti poganjata tudi premikanje zračnih mas, torej veter. Vetrovni stržen bo najmočnejši v ponedeljek pozno popoldne, zvečer in v noči na torek. Žal pričakujemo pojav obsežnejših vetrolomov, zato smo za nekatere dele države objavili rdečo stopnjo vremenske ogroženosti," so zapisali v zadnji objavljeni napovedi. 

Dodajajo, da bo ob morju v ponedeljek zapihal tudi zelo močan jugo, v kombinaciji z nizkim zračnim tlakom in plimo bo v prihodnjih dneh morje prestopilo obalno črto, poplavilo bo najnižje dele naše obale. Povečano plimovanje bo predvidoma najbolj izrazito v noči na torek. Morje bo razburkano, na odprtem tudi močno razburkano.

Na portalu Neurje.si so zapisali, da obsežno območje nizkega zračnega pritiska stagnira južno od Alp, v severnem Sredozemlju. Nad večjim delom severnega Sredozemlja imamo pestro vremensko dogajanje. Močni vetrovi, obilne padavine, visoki valovi in nevihte ponekod povzročajo težave, pri nas pa bo najbolj burno jutri popoldan, zvečer in v noči na torek, ko nas bo prešla vremenska fronta.

Težave na terenu

Prve vremenske težave na terenu pa so se že začele. Uprava za zaščito in reševanje je ob 14.45 uri poročala o nevarnosti, da v Bošarinu pride do zalitja hiše. Ob 14.57 je na Kumarjevi ulici v Izoli skozi strešno okno dež zamakal prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so na strešno okno namestili plastično folijo, ob 15.06 sta v kraju Col v občini Ajdovščina gasilca PGD Col očistila odtočne jaške ob cesti, ker bi zaradi močnejših padavin lahko prišlo do poplavljanja objektov.

Ob 15.58 je v naselju Preški vrh v občini Ravne na Koroškem močan veter podrl drevo na nizkonapetostni kabel podjetja Elektro Celje. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so drevo v prisotnosti dežurnega delavca Elektra Celje razžagali in odstranili. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. V Preboldu so ob 16.20 ure poplavljale meteorne vode.

Ob 15.17 se je na Zgornji Beli, občina Preddvor, začela dvigati gladina vode v ribniku, ki je začela ogrožati Glamping naselje. Gasilci PGD Preddvor so očistili cevi, da je voda začela odtekati iz ribnika.

Tudi na Zgornjem in Spodnjem Jezerskem je veter odkril več streh in polomil več dreves. Gasilci PGD Jezersko so posredovali na petih objektih, kjer so ponovno prekrili streho, odstranili podrto drevje na dveh odsekih ceste in odstranili podrto drevje, ki je padlo čez električno napeljavo.

Ob 18.20 je na Štihovi v Ljubljani meteorna voda zalivala teraso stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so odmašili odtok in preprečili nadaljnje poplavljanje terase.

Ob 19.55 se je na Cesti na Markovec v Kopru podrlo drevo na cesto. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so drevo odstranili.

Možna razlivanja Drave 

Sicer pa bo deževje v zahodni, osrednji in južni Sloveniji trajalo do torka zjutraj. Še se bodo pojavljali krajevno močni in dolgotrajni nalivi. Na Arsu še opozarjajo, da je danes zvečer in v noči na ponedeljek predviden tudi ponovni hitrejši porast reke Drave na meji z Avstrijo in pri tem manjša razlivanja Drave na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka.