Osvobojeni

Prva poročila o stanju ugrabljenega Slovenca

T.L./STA
28. 10. 2018, 12.20
Posodobljeno: 28. 10. 2018, 12.23
Deli članek:

V naslednjih dneh bo švicarska policija oz. pristojni švicarski tožilec opravil razgovore z vsemi ugrabljenimi pomorščaki zaradi zbiranja dokazov v predkazenskem postopku zoper neznane storilce.

shipspotting.com
Ladja MV Glarus

Vsi člani ugrabljene posadke švicarske tovorne ladje Glarus so v Švici, kamor so dopoldne prispeli iz Lagosa, je sporočila slovenska policija. Po podatkih, ki so jih prejeli od švicarskih kolegov, je slovenski kapitan ladje v dobrem zdravstvenem stanju.

V naslednjih dneh bo švicarska policija oz. pristojni švicarski tožilec opravil razgovore z vsemi ugrabljenimi pomorščaki zaradi zbiranja dokazov v predkazenskem postopku zoper neznane storilce.

Vsi pomorščaki se bodo predvidoma v naslednjih dneh vrnili k svojim družinam, so še zapisali v sporočilu za javnost policije.

Slovenska policija je bila po ugrabitvi 22. septembra v dnevnem stiku s švicarskimi kolegi, ki so preiskovali kaznivo dejanje ugrabitve. V delo se je vključilo več enot slovenske policije, predvsem iz uprave kriminalistične policije.

V stalnem stiku so bili tudi z družino ugrabljenega slovenskega državljana, in sicer zaradi zagotavljanja prenosa informacij in nudenja ostale pomoči. Na nacionalni ravni je potekalo usklajeno in redno sodelovanje s Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo in ministrstvom za zunanje zadeve, so navedli.

Ladjo MV Glarus, ki je v lasti švicarskega podjetja Massoel Shipping, so 22. septembra oboroženi storilci napadli med krajema Lagos in Port Harcourt ob delti reke Niger, približno 45 navtičnih milj jugozahodno od otoka Bonny Island. Nanjo so se uspeli vkrcati kljub zaščitni žici na robu ladje.

Z ladje, na kateri je bilo takrat 19 pomorščakov, je oborožena organizirana kriminalna združba ugrabila 12 oseb, in sicer enega državljana Slovenije, sedem filipinskih državljanov in po enega državljana Romunije, Ukrajine, Hrvaške ter BiH. Ugrabljene so s čolnom prepeljali na neznano lokacijo, verjetno pa so bili večino časa v deltah reke Niger. Med ujetništvom so morali večkrat zamenjati lokacijo, navaja policija.