Zavajanje

Opozorilo bolnikom: Raziskovalni inštitut za revmatologijo ne obstaja

T.L.
19. 10. 2018, 09.56
Posodobljeno: 19. 10. 2018, 10.07
Deli članek:

Iz UKC Ljubljana opozarjajo pred zavajajočimi navedbami na lažnih spletnih straneh, kjer prodajajp kreme s "čudežnimi" učinki za ozdravitev sklepov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

UKC Ljubljana je več bolnikov opozorilo na širjenje lažnih spletnih strani, ki se predstavljajo kot uradne vladne strani ali kot različne klinike in pod krinko lažnih novic prodajajo "čudežne kreme za ozdravitev sklepov" ali druge "čudežne" učinke.

Zato iz UKC Ljubljana opozarjajo, da Raziskovalni inštitut za revmatologijo, ki naj bi izdal eno od opozoril, ne obstaja. Prav tako ne držijo navedbe o spornosti zdravil in domnevnih aretacijah več sto zdravnikov, ki naj bi jih predpisovali pacientom.

Obveščeni pristojni, strežniki pa v tujini 

UKC Ljubljana je o lažni spletni strani opozoril ministrstvo za zdravje, policijo, tržni inšpektorat in javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke. Prav tako so SI-CERT prosili za umik dostopnosti spletne strani, kar pa je po pojasnilih težko, ker se strežniki s to vsebino nahajajo v tujini. Prav zato smo se odločili za javno opozorilo državljanom, naj ne nasedajo lažnim navedbam, ki izkoriščajo njihovo stisko ali zdravstvene težave.

Ker se velik del navedb o čudežni kremi nanaša na revmatološke težave, predstojnik KO za revmatologijo Interne klinike UKC Ljubljana, dr. Matija Tomšič, dr. med., opozarja javnost na škodljive navedbe na spletu: "Slovenci se morajo zavedati, da imamo v Sloveniji dober zdravstveni sistem, ki omogoča na področju revmatologije hitro dostopnost do vseh sodobnih zdravil, ki jih uporabljajo v Evropski uniji in v Združenih državah Amerike. Zato pozivam vse, naj zaupajo zdravnikom in naj ne nasedajo spletnim obljubam in prevaram. Te obljubljajo, da denimo ne bo potrebno menjati sklepov zaradi uporabe kreme, čeprav so ti devet centimetrov pod kožo in tudi zato na njih krema sploh ne more delovati. To je navadno zavajanje".