Kršitve voznikov tovornjakov

FOTO: Tako lahkomiselno na avtocesto: "Če bi se trakovi strgali..."

G.G.
19. 10. 2018, 07.57
Posodobljeno: 19. 10. 2018, 08.01
Deli članek:

Policisti so med poostrenim nadzorom tovornih vozil in avtobusov naleteli na nekaj »biserov«.

SENP SPP UUP GPU
Če bi tovor padel na avtocesto ...

Včeraj se je nadzor izvajal na avtocestama med Mariborom in Gruškovjem in med Mariborom in Mursko Soboto.
Izpostavimo lahko dva primera. Voznika osebnega avtomobila, ki je na priklopnem vozilu prevažal čoln. Na ta način je krepko presegel dovoljeno širino.

SENP SPP UUP GPU
Preslabo zavarovan tovor.

Še bolj nespameten je bil šofer tovornjaka s priklopnikom. Naložene je imel poliestrske bazene, ki so presegali dovoljene mere tako po dolžini kot širini. Voznik je tovor zavaroval le s tremi pripenjalnimi trakovi. Policisti so mu zato izrekli globo v višini 2430 evrov, lastniku vozila pa 8150 evrov. Tovornjak so izločili iz prometa, predstavnik za stike z javnostmi na PU Maribor Miran Šadl pa je ob tem pripomnil: »Bolje je, da si ne predstavljamo posledic, ki bi jih lahko ta tovor povzročil, če bi se trakovi strgali.«

SENP SPP UUP GPU
Nepravilno prevažanje čolna.

Celotna bera nadzor je sicer sledeča: preverili so 50 tovornjakov in 6 avtobusov. Kršitve so ugotovili pri 19 voznikih tovornih vozil. Ugotovili so dve prekoračitvi hitrosti voznikov kontroliranih vozil, 6 kršitev povezanih s počitki in odmori voznikov, 2 kršitvi v zvezi z delovanjem tahografa, 7 kršitev, ki so se nanašale na preobremenitev vozila, 2 kršitvi zaradi neuporabe varnostnega pasu, v 2 primerih so ugotovili tehnične pomanjkljivosti na vozilih, 4 kršitve pa so se nanašale na nepravilno zavarovan tovor.