20 paralizatorjev

VIDEO: Po novem letu s slovenskimi policisti tudi s paralizatorji

T.L.
19. 10. 2018, 09.22
Posodobljeno: 19. 10. 2018, 10.26
Deli članek:

Po vseh razpravah, dilemah in ugovorih bodo slovenski policisti dobili 20 električnih paralizatorjev.

Bobo
Po novih policijskih avtomobilih bodo policisti dobili tudi električne paralizatorje.

O električnih paralizatorjih v vrstah slovenske policije kmalu ne bomo več le govorili, saj bodo kmalu postali resničnost: v prihodnjih dveh tednih bo policija namreč dobila 20 električnih paralizatorjev taser X2 s kamero, poroča Dnevnik. Po usposabljanju policistov bodo nato paralizatorji razdeljeni med enote, v prvi vrsti jih bodo uporabljale interventne patrulje. na generalni policijski upravi ocenjujejo, da bodo policisti paralizatorje začeli uporabljati prihodnje leto, še poroča časnik.

Policija je za 20 električnih paralizatorjev plačala 93.232 evrov, za 60 kamer za osebno uporabo policistov (telesne kamere za snemanje postopkov) pa še 36454 evrov.

Podjetje Lab Commerce je kot edini ponudnik na razpisu dobilo 129.686 evrov vreden posel, ki poleg 20 električnih paralizatorjev s kamero v vrednosti 93.232 evrov vsebuje še dobavo 60 kamer v vrednosti 36.454 evrov za osebno uporabo policistov - tako imenovanih telesnih kamer za snemanje postopkov,

In kakšne so značilnosti paralizatorjev taser X2, ki jih proizvaja ameriški proizvajalec Axon? Imajo dve kartuši z elektrodama in omogočajo dva zaporedna strela. Opremljeni so s kamero, ki je ves čas aktivna. Do vklopa se posneto ne shranjuje, temveč presnemava, na paralizatorju pa je mogoče nastaviti, kakšen časovni interval posnetka pred vklopom in njegovo uporabo naj se kljub temu shrani, poroča časnik. Namen tega je, da se posname tudi dogajanje pred uporabo kot dokaz, da je bila njegova uporaba upravičena.

Policisti lahko paralizator uporabijo le, kadar z milejšemi sredstvi ne morejo obvladati aktivnega upiranja ali napada z orožjem oziroma drugimi predmeti, s katerim storilec ogroža policista ali druge ljudi. Uporabijo jih lahko tudi s ciljem preprečevanja samopoškodovanja osebe (preprečitev samomora), s paralizatorji lahko streljajo tudi v otroke, bolne ljudi, invalide in nosečnice, vendar le pod strožjimi pogoji, ki veljajo za uporabo strelnega orožja.