Nadzor

Po aferi Kengurujčki inšpektorat odprl 12 postopkov

T.L./STA
12. 10. 2018, 21.15
Deli članek:

Računsko sodišče je v letu 2007 ocenilo, da obstaja tveganje, da varstvo okrog 10.000 predšolskim otrokom nudijo izvajalci na sivem trgu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po aferi Kengurujčki, ki je razgalila tudi nekatere sistemske pomanjkljivosti na področjih omogočanja dela zasebnih varuhov predšolskih otrok in nadzora, so na ministrstvu za izobraževanje pristopili k pregledu področja in razmišljajo o možnih ukrepih. Inšpektorat pa je v zvezi z izvajanjem predšolske vzgoje v tem obdobju odprl 12 postopkov.

Kot so na ministrstvu navedli, bo treba "dejansko stanje temeljito preučiti in pripraviti ustrezne rešitve, kar bo prioritetna naloga ministrstva".

Najprej pa bodo v skladu s prehodno določbo novele zakona o vrtcih v registru varuhov preverili, če ti delujejo v stanovanjskih prostorih, ki izpolnjujejo predpisane pogoje. "V primerih ugotovljenih odstopanj bodo sledili postopki izbrisa," so napovedali tako na ministrstvu kot na šolskem inšpektoratu.

Kdo je lahko varuh predšolskih otrok

Lani sprejeta novela zakona o vrtcih je namreč spremenila pogoje za varuhe predšolskih otrok in predvideva, da mora imeti varuh končan najmanj izobraževalni program za pridobitev srednje strokovne izobrazbe ali izobraževalni program gimnazije z ustrezno nacionalno poklicno kvalifikacijo ali da izpolnjuje z zakonom in drugimi predpisi določene pogoje o izobrazbi za vzgojitelje predšolskih otrok.

Varuh predšolskih otrok lahko v skladu s to določbo varuje skupino največ šestih predšolskih otrok. Varuje jih lahko v stanovanjski stavbi, ki ima uporabno dovoljenje. Za prostor in opremo, ki jo mora zagotoviti, pa se uporabljajo določbe predpisa o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca, ki ureja prostore za otroke v vzgojno-varstveni družini. V stanovanjski enoti je lahko registriran le en varuh predšolskih otrok, še piše v noveli, ki je predvidela, da morajo varuhi, ki so bili na dan uveljavitve zakona vpisani v register varuhov predšolskih otrok, izvajanje dejavnosti uskladiti s spremenjenimi pogoji v enem letu od uveljavitve tega zakona, kar se izteče v drugi polovici oktobra.

Na ministrstvu so vnovič spomnili tudi na široko mrežo javnih vrtcev. "Ponudba prostih mest v vrtcih kaže, da je le-teh na nivoju države več, kot je otrok na čakalnih seznamih. Žal so še vedno okolja, kjer prostih mest v vrtcih primanjkuje, zato starši iščejo prosto mesto tudi v zasebnih vrtcih ali pri varuhih predšolskih otrok," so priznali.

A glede na široko dostopnost javnih vrtcev bo ministrstvo "preučilo, katere oblike izvajalcev bo sistem v bodoče potreboval in katere pogoje bodo morali izpolnjevati", so napovedali.

V tem kontekstu na ministrstvu in inšpektoratu preučujejo tudi možnost časovne omejitve veljavnosti statusa varuha predšolskih otrok, pa tudi možnost, da se zasebnim zavodom in gospodarskim družbam ob registraciji podjetja oz. zavoda omeji navajanje dejavnosti, ki jih nameravajo opravljati na trgu, če gre za dejavnosti s področja vzgoje in izobraževanja. "V primerih, da se v družbeni pogodbi ali v aktu o ustanovitvi navedejo dejavnosti s področja vzgoje in izobraževanja, jih izvajalec ne bi mogel registrirati, dokler si ne bi pridobil dovoljenja ministrstva, da izpolnjuje tudi vse pogoje za izvajanje posamezne dejavnosti vzgoje in izobraževanja," kot enega od možnih ukrepov navaja ministrstvo.

Glede nadzora nad nepooblaščenimi izvajalci razmišljajo tudi v smeri možnih oblik nadzora dela na črno na lokalni ravni v sodelovanju z državno inšpekcijo.

Opozorila Računskega sodišča davnega leta 2007

Na ministrstvu so sicer pojasnili, da je bilo področje zasebnih varuhov prvič urejeno z novelo zakona o vrtcih leta 2008, po tistem, ko so statistični podatki za obdobje 2005/2006 pokazali, da kar 32.699 predšolskih otrok ni bilo vključenih v uradne oblike predšolske vzgoje. Na to dejstvo je opozorilo Računsko sodišče v letu 2007 in ocenilo, da obstaja tveganje, da varstvo okrog 10.000 predšolskim otrokom nudijo izvajalci na sivem trgu.

Ob tem so znova poudarili, da zasebni zavod Kengurujčki, kjer naj bi glede na posnetke, ki so prišli v javnost, z otroki ravnali neprimerno, ni bil vrtec in je varstvo otrok opravljal mimo veljavnih določb zakona in na način, ki ga zakonodaja opredeljuje kot delo na črno.

Inšpekcijski postopki v zvezi z nepravilnostmi v zavodu Kengurujčki sicer še potekajo, zato zaenkrat zadeve ne morejo podrobneje komentirati.