Poskus uboja v Stegnah

»Iz čistega miru je od nekje privlekel nož«

S.S.
12. 10. 2018, 19.50
Deli članek:

Tako na sodišču mama oškodovanca Marka G., ki naj bi ga obtoženi Dalibor Devura 11. aprila v Stegnah brez pravega vzroka napadel z nožem.

S.S.
Obtoženi Dalibor Devura trdi, da je bil prvi napaden.

Sojenje 39-letnemu Daliborju Devuri se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo z zasliševanjem prič. Kot prva je bila zaslišana mama oškodovanca Marka G., ki je pojasnila, da je s partnerjem sedela na kavi, ko jo je poklical sin z intenzivne nege in ji povedal, da je bil prejšnji dan zaboden. Ob vrtičkih v Stegnah je bil namreč z Devuro dogovorjen, da mu proda travo, in ko ga je na dogovorjenem mestu čakal v avtu, je Devura »iz čistega miru od nekje privlekel nož«. Kot je znano, tožilci 39-letniku očitajo, da je pristopil do avtain s kuhinjskim nožem dolžine 12,5 centimetra porezal oškodovanca po levem licu in levi strani vratu, ko pa se je napadeni poskušal ubraniti in se je nož zlomil, ga je še s konico odlomljenega rezila noža dvakrat zabodel v predel reber na levi strani. Ker se je Marku uspelo odpeljati in so mu pravočasno nudili prvo pomoč, pa je ostalo »le« pri poskusu uboja. »Čudil se je, da se je to zgodilo,« je dejala mama oškodovanca, glede na to, da ji je sin povedal, da je Devura večkrat prišel z otrokom, »ko sta 'dilala' travo«. Sina je sicer ravno zaradi pečanja z marihuano lani vrgla iz stanovanja, nekaj časa je potem sam živel v Ihanu, po napadu pa se je spet znašel doma.

Rana kot počena pomaranča

Obtoženi je doslej v svoj bran pojasnil, da je 11. aprila ves dan delal na vrtu v Stegnah, ko je opazil sumljivega starejšega možakarja in ga sklenil opazovati. Nato pa ga je nenadoma nekdo od zadaj udaril s palico po glavi. Ko se je spoprijel z napadalcem, je dobil še en udarec v glavo. Spomni se, da je prijel za nož, ki ga je imel v žepu kavbojk, nato pa je padel po tleh in izgubil spomin. Ko se je zbudil, je opazil, da je bil ves krvav po glavi in rokah. Na pomoč je poklical sestro, ki je bila včeraj prav tako zaslišana kot priča in je pojasnila, da je ponavljal, da ga je nekdo udaril, omenjal je tudi nož, sicer pa mu je vzelo spomin. Pomislila je, da je bil oropan. »Na glavi je imel veliko odprto rano, ki je bila videti kot počena pomaranča,« je dejala. Odpeljala ga je na policijo, kjer je zadevo prijavil, potem pa so ga z reševalnim vozilom odpeljali v klinični center, da so mu oskrbeli poškodbe. »Ne spomnim se, strah me je,« je ponavljal med vožnjo. Šele na policiji je povezal napadalca z oškodovancem, od katerega je zadnjega pol leta kupoval travo.

google street
stop bar, stegne

Kuhinjski ali žepni nož?

Kar precej govora je bilo tudi o nožu, ki naj bi bil uporabljen kritičnega dne. Oškodovanec trdi, da je bil napaden s kuhinjskim nožem, Devura pa, da je okoli sebe zamahoval z zložljivim žepnim nožem. »On je že vse življenje vrtičkar. Vedno ko gre na vrt, ima žepni nož s seboj,« je povedala sestra obtoženca. Ko so ji pokazali fotografije zlomljenega kuhinjskega noža v spisu, pa je dejala, da takšnega v vrtni lopi niso imeli in tudi ne verjame, da bi ga brat nosil v žepu, sicer pa gre po njenih besedah za navaden kuhinjski nož, ki ga najdemo v večini slovenskih gospodinjstev. Kakorkoli. Se nadaljuje.