Šokirana

Sprehajala se je, nato pa je pristopil policist in jo oglobil

P.K.
26. 9. 2018, 06.51
Deli članek:

Štajerka se je razhudila, ker jo je policist oglobil. Hotel je namreč videti njeno osebno izkaznico, sprehajalka pa je ni imela s seboj. Ni pričakovala, da se bo zgodilo, kar je sledilo.

Dreamstime
Sprehajalko so oglobili (fotografija je simbolična).

Na družbenem omrežju se je na račun nedavnega dogodka razpisala ženska iz Štajerske in poročala, da je odšla na sprehod s svojim psičkom, nakar jo je čakalo presenečenje.

»Ojoj, kaj se gremo. Izrečena mi je bila globa zaradi tega, ker nisem imela pri sebi osebne izkaznice na sprehodu s psom, le 500 metrov od doma. Nimam besed. Polovička znaša sicer 'le' 25 evrov, ampak mnogi verjamejo, da policisti pišejo globe zgolj zaradi pobiranja denarja. Kazni dobimo za sprehod s psom brez izkaznice, tisti, ki pa nakrade več milijonov, se izmaže le z opozorilom. Kako dolgo bomo v ljubi Sloveniji še gledali te grozote naših oblasti,« se je razjezila v svojem spletnem zapisu.

Lahko vas ustavijo

Da bi podrobneje razumeli dogodek, smo za pojasnila prosili Generalno policijsko upravo (GPU); povedali so, da na podlagi 40. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije policisti smejo ugotavljati identiteto osebe. »Identiteto smejo ugotavljati, ko je osebo treba privesti ali pridržati, ko vstopa v območje, kraj, prostor, objekt ali okoliš, kjer je gibanje prepovedano ali omejeno, ali se nahaja na območju, v kraju ali objektu, kjer se izvajajo ukrepi za iskanje ali izsleditev storilca kaznivega dejanja ali prekrška, predmetov in sledi, ki so pomembni za kazenski postopek ali postopek o prekršku,« so pojasnili.

Indentifikacijski postopek lahko policija po besedah GPU opravi tudi, ko neka oseba »z obnašanjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbuja sum, da bo storila, izvršuje ali je storila kaznivo dejanje ali prekršek, ko je po opisu podobna iskani osebi, ko z obnašanjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali v določenem času vzbuja sum, da je otrok ali mladoletnik na begu, ali se je izgubil, ko je oseba nebogljena in je ugotavljanje identitete nujno za zagotovitev pomoči in ko bi lahko dala koristne podatke za opravljanje policijskih nalog«, je GPU povzela določbe zakona.

Facebook
Štajerka je na družbeno omrežje objavila policijski zapisnik o globi.

Kako pristopijo

Policisti v skladu s prvim odstavkom 41. člena istega zakona, kot še tolmači GPU, ugotavljajo identiteto osebe tako, da jo na primeren način ustavijo in ji pojasnijo razlog ustavitve. »Nato policisti zahtevajo izročitev javne listine z njeno fotografijo, ki jo je izdal državni organ, da jo pogledajo, primerjajo in preverijo podatke v ustreznih evidencah,« so opisali postopek.

Na GPU so pojasnili tudi, da zakon določa, da moramo imeti osebni dokument vedno pri sebi, razen ko je to nesmotrno. »To je takrat, ko se oseba zadržuje v neposredni bližini kraja, kjer stanuje (na primer na dvorišču stanovanjskega bloka), in podobno,« so dodali na GPU.