Če si lahko družina študenta privošči avtomobil, ki stane več kot 25 ali 30 tisoč evrov in za servis katerega je treba tudi široko odpreti denarnico, bi si lahko brez težav privoščila tudi nastanitev študenta pri zasebnikih.

bmw
Mihael Korsika
Študentom pridejo prav tudi mestni terenci.

Razlika 30 evrov

Subvencija

Študentje za bivanje v javnih študentskih domovih lahko pridobijo tudi subvencijo v višini 21,5 evra ter 32 evrov za bivanje v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih - skupaj z odvedenimi dajatvami po zakonu o dohodnini slednja prav tako znaša 21,5 evra.

V prestolnici je na primer trenutno mogoče dobiti enoposteljno sobo za Bežigradom tudi že za 180 evrov, medtem ko povprečna tržna najemnina v ljubljanskih študentskih domovih znaša dobrih 156 evrov.

V študijskem letu 2018/19 je sicer skupaj razpisanih 11.941 mest za subvencionirano bivanje, od tega 4050 za sprejem in 7876 za podaljšanje bivanja. Ljubljanski študentski domovi trenutno premorejo 6836 ležišč, od tega jih je 2115 namenjenih za sprejem novih študentov in 4721 za podaljšanje bivanja, medtem ko je za prihodnje študijsko leto evidentiranih 3882 prošenj za sprejem. Po zadnjih podatkih je na prednostni listi za sprejem skupno 2654 študentov, kar pomeni, da bo več kot tisoč mladih iskalo oziroma že išče namestitve pri zasebnikih. Nekaj več jih bo pri zasebnikih tudi zaradi kolegov, ki se naokoli prevažajo v dragih avtomobilih.

volvo
Mihael Korsika
Pred študentskim domom v Rožni dolini.

Subvencioniranje hrane in vozovnic

Študentska organizacija Slovenije svetuje, naj si študentje pred začetkom študijskega leta uredijo subvencioniranje študentske prehrane in vozovnic, podaljšajo status na študentskem servisu in morebitno članstvo v lokalnem študentskem klubu.

Do subvencionirane enotne vozovnice niso upravičeni študentje, ki bivajo v študentski domovih, ne glede na to, kakšen avtomobil vozijo. To lahko dobijo le tisti, ki se dnevno vozijo od kraja bivanja do kraja izobraževanja, so poudarili v študentski organizaciji.

trola
STA
Šolska vozovnica za mestni promet v Ljubljani stane 20 evrov, navadna 37 evrov.

Kmalu se iztečejo tudi roki za oddajo vlog za štipendije, tako se petega oktobra izteče rok za oddajo vlog za dodelitev Zoisovih štipendij in nadaljnje prejemanje te štipendije. V septembru pa je treba vložiti tudi vlogo za dodelitev državne štipendije, da bodo študenti ob izpolnjevanju pogojev do nje upravičeni s prvim oktobrom.