Iz Doba na svobodo

Odvetnik prepričan: Novič zapora ne bo več videl

T.L.
11. 9. 2018, 16.07
Posodobljeno: 11. 9. 2018, 22.25
Deli članek:

Kršena mu je bila pravica do obrambe, so prepričani na vrhovnem sodišču.

Bobo
Milko Novič

Vrhovno sodišče Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni. Novič je bil obsojen na zaporno kazen 25 let zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Novič se je okoli 18.30 ure odpeljal iz zaporov na Dobu. Njegove prve besede so bile po poročanju 24ur : "Končno na prostosti". Nadaljeval je, da decembra 2014 ni mogel verjeti, "da gre zares" in da podobno tudi zdaj ne more še verjeti dogajanju. Dodal je, da so s pomočjo odvetnikov dokazali "naš prav, to mi je v veliko uteho." Odločitve sodišča še ni videl, pričakuje pa vsaj obnovitev postopka. Upa, da je kalvarija zaključena. Iz zapora se je odpravil domov, dejal je, da se mora pomeniti s hčerkama in da bo po dveh letih znova videl tudi družinskega psička. 

Sodne odločbe Novičev odvetnik še nima. Kaj se bo dogajalo naprej, še ni jasno. Je pa možnost, da ga oprostijo v celoti ali pa bo sojenje razveljavljeno in bi se začel nov sodni postopek, je zvečer za Odmeve na TV Slovenija povedal Novičev odvetnik Jože Hribernik. Prepričan pa je, da Novič zapora ne bo več videl.

Vrhovno sodišče ugotovilo kršitev pravice do obrambe

Vrhovno sodišče je odredilo, da se Noviču zaradi kršitev pravice do obrambe, uveljavljanih v zahtevi za varstvo zakonitosti, izvršitev izpodbijane pravnomočne sodbe prekine.

Bobo
Milko Novič v zaporu na Dobu.

Po poročanju STA je odvetnikHribernik še preden je Novič zapustil zapor dejal, da je Novič v zaporu po nedolžnem že tri leta in pol, to pa označil za "sramoto slovenskega pravosodja".

Vrhovno sodišče je odredilo, da se Noviču zaradi kršitev pravice do obrambe, uveljavljanih v zahtevi za varstvo zakonitosti, izvršitev izpodbijane pravnomočne sodbe prekine. Sodba je s tem tako razveljavljena in Noviča morajo izpustiti na prostost. Na Dobu je bil od decembra lani, večino treh let pred tem pa je preživel v priporu.

S sodišča so sporočili, da je: "Vrhovno sodišče RS zaradi kršitev pravice do obrambe, uveljavljanih v zahtevi za varstvo zakonitosti, odredilo, da se (skladno s 423. členom Zakona o kazenskem postopku) izvršitev izpodbijane pravnomočne sodbe za obsojenca prekine."

Takšna odločitev vrhovnega sodišča še ne pomeni, da je to ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti zoper sodbo, je pa lahko znak, da se bo za to odločilo, je poročal Reporter in se skliceval na neuradne informacije.