Pritisk

VIDEO: Andrej Šiško pojasnil cilj paradiranja Štajerske varde

G.G./G.T.
11. 9. 2018, 14.23
Posodobljeno: 11. 9. 2018, 14.55
Deli članek:

Za nekdanjim neuspešnim predsedniškim kandidatom Andrejem Šiškom so burni dnevi. V nedeljo se je rešil sodnega pridržanja, danes pa je stopil pred javnost.

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
"Nimamo nobenega namena, da bi kogar koli rušili, niti z orožjem niti drugače," pravi Andrej Šiško.
V jutrišnji tiskani izdaji časnika Novice Svet24 si preberite, kaj meni Šiško o širjenju Štajerske varde na druga območja slovenske grude.

Vodja samooklicane Štajerske varde Andrej Šiško je pred spomenikom generala Maistra relativiziral »vojaško urjenje«. Pravi, da so bili posnetki Štajerske varde med urjenjem le provokacija. S kakšnim namenom? Državljane in državljanke naj bi želel »zbuditi iz sna«, v katerem ne doumejo, da državo vodijo ljudje, za katere je glasovala le peščica.

Na vprašanje, zakaj so bili na zborovanju oboroženi, je odgovoril, da so bili res opremljeni z orožjem, a takšnim, ki je podobno pravemu. »Ljudem sem želel pokazati, kako delujejo mediji in politika, pa tisti (policija, vojska, varnostno-obveščevalne službe, op. p.), ki bi morali pri nas skrbeti za varnost. To smo dosegli,« je pojasnil Šiško in dodal, da ni šlo za nobeno nasilno rušenje državne ureditve, ampak za pritisk na izvoljene organe v državi z ustanovitvijo prostovoljne skupine svobodnih ljudi z imenom Štajerska varda.

Bobo
Ivan Bolfek, pripadnik Štajerske varde, se je razkril.

Čakanje na odločitev o priporu

Spomnimo. Škandal z mladci, ki zamaskirani držijo v rokah nekaj pušk in sekir, je celo presegel meje Slovenije. O urjenju paravojaških enot je poročal tudi BBC. Po posnetkih se je zganil vrh slovenske države in obsodil početje Šiška in njegovih kompanjonov, ki so kar sami osnovali t.i. deželo Štajersko.

Zadevo so pod drobnogled vzeli kriminalisti in ugotovili, da je iz objav zborovanja Štajerska varda razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov. Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Prav tako je bilo iz fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja - gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Šiška so minuli četrtek policisti pridržali in ga s kazensko ovadbo poslali k preiskovalnemu sodniku. Ta je v nedeljo zvečer ocenil, da ga je potrebno izpustiti iz sodnega pridržanja, saj da ni podlage za odreditev pripora. Tožilstvo se ne strinja, zato bo predvidoma še danes o odreditvi pripora odločil zunajobravnavni senat mariborskega okrožnega sodišča.

Bobo
Šiškovi podporniki.