Štajerska varda

Za Šiška bo tožilstvo predlagalo pripor

J.P.
7. 9. 2018, 20.04
Posodobljeno: 7. 9. 2018, 23.11
Deli članek:

48-urni rok za policijsko pridržanje se izteče v soboto zjutraj.

STA
Kriminalisti so po opravljeni hišni preiskavi s seboj odpeljali predsednika zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Andreja Šiška.

STA
Andrej Šiško je poveljnik Štajerske varde.

Andreja Šiška, predsednika zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in somooklicanega poveljnika Štajerske varde, za zdaj še niso privedli pred preiskovalnega sodnika, poroča 24ur. Čas imajo še do sobote zjutraj, ko se izteče 48-urni rok za policijsko pridržanje. Šiško je s svojim odvetnikom v času pisanja še na zaslišanju, 24ur pa še poroča, da naj bi policisti zbrali dovolj dokazov, da ga privedejo pred preiskovalnega sodnika. Tožilstvo je sicer ocenilo, da je zbranih dovolj dokazov za utemeljen sum, da je pridržani storil kaznivo dejanje nasilne spremembe ustavne ureditve RS v povezavi z oboroženim uporom. Tožilstvo bo predlagalo pripor iz razloga ponovitvene nevarnosti, o čemer pa bo odločil preiskovalni sodnik. 

Spomnimo. Policisti zbirajo dokaze glede suma kaznivih dejanj ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogam.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je "bil določen del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden," zato pozivajo vse, ki karkoli vedeli o dogodku, da se javijo na najbližji policijski postaji, pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080-1200.

Ščuvanje razvidno iz objav

Vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda je včeraj povedal, da je iz objav z zborovanja, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov. Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Prav tako je bilo iz fotografij in video posnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja - gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena. S preiskovanjem samega kraja dogodka pa so kriminalisti že ugotovili, da je tam potekal le t. i. postroj, ne pa tudi urjenje ali usposabljanje.

Munda je še dejal, da imajo določen seznam imen, kdo so bili udeleženci zborovanja. "Do sedaj nismo ugotovili, da bi bili prisotni aktivni policisti ali aktivni vojaki," je dejal in dodal, da glede tega vseeno poteka notranja preiskava na policiji.