NATO

Američani bi Luko Koper uporabljali za transport

Mihael Korsika
7. 9. 2018, 20.15
Deli članek:

Ameriška vojska je izrazila interes, da bi koprsko pristanišče uporabljali kot logistično točko zveze Nato za transport vojaške opreme v okviru menjave Natovih sil v Evropi.

Bobo
V Luki na vprašanja o pogovorih ne odgovarjajo.

Združene države Amerike tako po navedbah obrambnega ministrstva preučujejo možnosti za izvedbo premikov sil in sredstev prek pristanišč v Evropi. Zaradi strateško pomembne geografske lege Slovenije je med njimi tudi koprsko pristanišče. »Pri tem ne gre za vzpostavitev logistične baze Nata, temveč za kratkotrajno uporabo zmogljivosti Luke Koper za izvedbo morebitnih premikov osebja in opreme prek ozemlja,« pojasnjujejo na obrambnem ministrstvu.

Prvi sestanek med Luko in ameriško vojsko je potekal januarja, ko se je v Sloveniji mudila posebna ekipa ameriške vojske, dva meseca kasneje je Luko po navedbah ministrstva obiskal tudi predstavnik poveljstva za podporo ameriških sil v Evropi. Ob tem na ministrstvu dodajajo, da do konca letošnjega leta ni načrtovanih premikov, za leto 2019 pa pričakujejo ponoven obisk in nadaljevanje pogovorov.

Poslovna priložnost

Takšni premiki sicer po oceni ministrstva ponujajo poslovne priložnosti ter tudi možnosti za pridobivanje finančnih sredstev. Evropska komisija namreč za obdobje 2021–2027 načrtuje 6,5 milijarde evrov za prometne infrastrukturne projekte za izboljšanje vojaške mobilnosti po Evropi.

 Temeljit razmislek

"Načrt spreminjanja pristanišča Koper v logistično oporišče zahteva temeljit premislek in široko javno razpravo o tem, kaj bi to pomenilo za naš kos jadranske obale, na katerem želimo razvoj turizma, kmetijstva, industrije, kulture in okoljevarstva," meni evropski poslanec Ivo Vajgl.

Kar zadeva varnostni status samega pristanišča, se ta v primeru sklenjenega dogovora ne bi spreminjal. »Takšni premiki ne bi pomenili nobene dodatne težave za prebivalce Kopra oziroma odstopanja od ustaljenega prometnega režima okoli Luke,« dodajajo na ministrstvu.

Na vprašanja v zvezi s pogovori med pristaniščem in Američani smo se obrnili na Luko Koper, kjer pa so se zavili v molk. »Luka Koper je le izvajalec storitve in nima pristojnosti dajati informacije glede konkretnega posla,« je na naša vprašanja odgovoril tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik, ki je predlagal, naj vprašanja naslovimo na ministrstvo za obrambo. Neuradno je sicer slišati, da zaposleni v Luki nad možno sklenitvijo dogovora niso navdušeni.

Prav tako so do projekta skeptični v Levici. »Če bi šlo za prevažanje orožja in vojaške mehanizacije, bi to najbrž pomenilo neko varnostno tveganje. Nesprejemljivo pa je, da bi luka postala nekakšen logistični center za zvezo Nato. Mislim, da to ni potrebno,« je povedal vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec.

e19b36107498654361b38a9dfa44486c.jpeg

Na občini ne vedo nič

Na koprski občini z informacijo, da med Luko Koper in zvezo Nato potekajo pogovori o vzpostavitvi njihove logistične baze, niso seznanjeni. »Vsekakor bomo v prvi vrsti vprašali Luko Koper. V kolikor ugotovimo, da je informacija glede vzpostavitve logistične baze zveze Nato resnična, bomo takoj stopili v stik z ministrstvom za obrambo in vlado ter zahtevali dodatna pojasnila,« so sporočili s koprske občine.