Huda sleparija

Nikar ne sprejmite tega pisma, saj vas hočejo prevarati!

P.K.
7. 9. 2018, 19.37
Posodobljeno: 7. 9. 2018, 19.37
Deli članek:

Podjetniki, pozor! Če v teh dneh na naslov svojega podjetja prejmete pismo Davčnega inštituta, ki ga je treba plačati, tega nikar ne storite.

Facebook
Tako »verodostojno« izgleda pisemska ovojnica.

Obstaja velika verjetnost, da ste, če imate samostojno podjetje, v teh dneh tarča goljufov. Po Sloveniji namreč kroži pisemska pošiljka, ki jo je treba plačati, v višini skoraj 60 evrov, in naj bi jo pošiljal Davčni in pravni inštitut EU, s sedežem na Cesti v Mestni log 55, Ljubljana.

O tem so mnogi poročali na družbenih omrežjih. »Da ne boste nasedli, kot sem jaz! Dobila sem kuverto, naslovljeno na svoje podjetje. Zanjo sem morala plačati 59,97 EUR. Ker sem mislila, da gre za Finančni urad RS, sem zadevo plačala. Ko pa sem odprla, sem ugotovila, da mi jo pošilja Davčni inštitut, ki sploh ne obstaja. Kdorkoli je že dobil moj denar, naj si nekaj lepega kupi,« je zapisala razočarana oškodovanka Romana iz Maribora.

Padlo več prijav

Kot izvemo s strani slovenske policije, je očitno trenutno v obtoku še kar nekaj takih pošiljk, zato velja biti previden. Nekateri oškodovanci – ti se pojavljajo na območjih PU Koper, PU Kranj in PU Maribor – so »nateg« že prijavili, tako da možje v modrem intenzivno preiskujejo ozadje tega dogodka, ki ga obravnavajo kot sum kaznivega dejanja goljufije.

»V zadnjih dneh je več manjših podjetij dobilo pošto, nekateri so jo tudi prevzeli, in sicer proti plačilu 60 evrov. Pošiljatelj naj bi bil Davčni in pravni inštitut iz Ljubljane, a na tem naslovu v evidencah podjetje ne obstaja. Vsem svetujemo, naj takšne pošte ne prevzamejo. Če pa so to že storili, naj to čim prej prijavijo najbližji policijski enoti,« svetuje policija.

Facebook
Vsebina pisma razkriva, kaj ste prejeli s plačilom.

Kaj so plačali

V vsebini pisma je navedeno, da je podjetnik s plačilom prejel doživljenjski dostop do priročnika na spletni strani Pogodba.org, v katerem so vzorci pogodb, ki naj bi prav prišle vsaki firmi. Policija je preučila omenjeno spletno mesto in ugotovila, da spletna stran sicer res obstaja, vendar je njen podrobnejši pregled razkril, da ne vsebuje nobenih informacij o lastništvu, je brez kontaktov in tudi ne izpolnjuje varnostnih zahtev glede varovanja zasebnosti.

Anita Leskovec, tiskovna predstavnica PU Koper, je povedala, da so na območju njihove policijske uprave že prejeli prve prijave oškodovancev. »Ti, ki so prijavili dogodek, so znesek plačali, ker so mislili, da je pošiljatelj davčni organ in da je pošiljka povezana s poslovanjem podjetja. Ko so ovojnico odprli, pa je bil v njej dopis, v katerem se pošiljatelj zahvaljuje za naročilo spletnega doživljenjskega dostopa do spletnega priročnika z vzorci pogodb. Storitve oškodovanci niso naročili, zato so zadevo zaradi suma goljufije naznanili policiji,« pravi Leskovčeva.

Mediaspeed
Anita Leskovec, tiskovna predstavnica PU Koper.

Strogo zaupno

Tudi Bojan Kos s PU Kranj pove, da se je oglasilo nekaj oškodovancev iz Škofje Loke in da primer intenzivno preiskujejo. Pojasnil je, da so goljufi kar dobro zastavili svojo kaznivo misijo, saj so pisemsko ovojnico opremili tako, da jo je mogoče jemati resno. »Na kuverti je napis strogo zaupno, pa tudi pošiljatelj, Davčni inštitut, je prejemnikom dal varljiv občutek, da gre za neko resno zadevo,« izpostavi Kos.