Agrokor

Ivica Todorić: "Jaz ne morem izgubiti, jaz sem zmagovalec." Odločen je, da se vrne na Hrvaško

R.T.
7. 9. 2018, 19.33
Posodobljeno: 7. 9. 2018, 19.49
Deli članek:

Potem ko je londonsko sodišče prestavilo obravnavo glede izročitve Ivice Todorića, je ta dejal, da je to zmaga za vse, ki se borijo proti korupciji.

STA
Ivica Todorić

Hrvaška televizija N1 je objavila daljšo različico intervjuja z nekdanjim dolgoletnim predsednikom uprave koncerna Agrokor Ivico Torodićem, ki kaže, kot poročajo nekateri hrvaški mediji, v kakšnem razkoraku je z resničnostjo.

Vrnil se bo na Hrvaško

»Nekajkrat sem že povedal, da je razlog za moj prihod v Anglijo zaščita mojih interesov in da se na svobodi borim za resnico. Že velikokrat sem povedal, zato nočem izgubljati časa. Prvič, nisem vedel, kaj se dogaja okrog mene,« je dejal; dokler ni nadenj planila Hrvaška. Vseeno je odločen, da se vrne domov.

»Obvezno se bom vrnil na Hrvaško? Kdaj? Kmalu. Nočem se vrniti, dokler ne odkrijem vsaj dela resnice. Ne bom šel na silo. Če se hoče igrati, potem bom izkoristil vsa pravna sredstva, ki so mi na voljo. Sodni sistem v Angliji stoji že več sto let,« je še povedal. Todorić je prepričan, da ga ne morejo obsoditi. »Ne morejo mi nič, ker to ni resnica. To je laž o lažeh. Vzel nisem niti enega evra. To je bilo moje podjetje. Logično je, da vzameš odstotek. Že prej bi lahko vzeti sto milijonov evrov. Nikoli jih nisem vzel. Res je, da so nekateri stroški bili prikriti, sam sem imel sklenjeno pogodbo, da nekateri stroški preidejo name.« A so se vmešali njegovi finančni kolegi, je pojasnil.

Nima se česa bati

Trdi še, da ima nove dokaze. Veliko dokazov. »Ljudje ne bodo mogli verjeti, ko bodo videli, kaj se je dogajalo. Videli boste ta kriminal. Na tej firmi bo za 180 milijard terjatev. Veliko denarja je šlo na Nizozemsko. Kdo bo plačal davek? Za šest do osem milijard ga bo,« je povedal.

Zapora na Hrvaškem se ne boji. »Nimam se česa bati. Jaz ne morem izgubiti, jaz sem zmagovalec.«

Izročitev

Todorića so prijeli v Londonu v začetku novembra lani po izbruhu afere Agrokor. Nekoč najbogatejšega Hrvata in več njegovih bivših sodelavcev v Zagrebu sumijo finančnih malverzacij, ki naj bi Agrokor pripeljale na rob propada. Obravnava glede izročitve Hrvaški je bila prestavljena na 15. oktober.