Od poskusa uboja do umora

Nočna grozljivka: vso noč pretepal mamo, zjutraj je podlegla

T.L.
7. 9. 2018, 14.28
Posodobljeno: 7. 9. 2018, 14.39
Deli članek:

Dolgotrajen spor, jeza in sovraštvo: 68-letnik se je spravil na mamo, bil nasilen do žene ter je osumljen še kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo sedaj 19-letne hčerke.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kriminalisti so predstavili dosedanje izsledke kriminalistične preiskave torkovega umora v stanovanjski hiši v enem od naselij na območju občine Ajdovščine. Naj spomnimo: policija je sprva poročala o sumljivih okoliščinah smrti starejše ženske in posledičnem uboju, glede na izsledke preiskave pa so kaznivo dejanje prekvalificirali v umor. Po dosedanjih ugotovitvah je motiv osumljenca za umor na grozovit način povezan z dolgotrajnim sporom, jezo in sovraštvom. Podrobnosti preiskave o umoru je zdaj predstavil Marino Pangos, vodja sektorja kriminalistične policije pri novogoriški policiji. 

Klical, ker da je padla po stopnicah ...

Policisti so v torek nekaj minut po 9. uri dopoldne sprejeli obvestilo, da je v stanovanjski hiši v enem od naselij po stopnicah padla in nato telesnim poškodbam podlegla starejša oseba. Na kraj so se takoj odpravili policisti in kriminalisti ter reševalci nujne medicinske pomoči. 

Na terenu pa se je porodil in kasneje vse bolj potrjeval sum, da vse okoliščine smrti niso v zadostni meri pojasnjene. Zaradi sumljivih okoliščin so kriminalisti nadaljevali s svojimi aktivnostmi in o sumih obvestili tudi pristojne pravosodne organe, zato so kriminalistom na pomoč priskočili tudi strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, medtem ko je dežurna preiskovalna sodnica okrožnega novogoriškega sodišča na kraju opravila oziroma odredila določena preiskovalna dejanja (med drugim tudi sodno obdukcijo, ki so jo opravili na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani).

Preiskava razkrila nočno grozo

Med preiskavo se je razkrilo grozljivo dogajanje v stanovanjski hiši. Kot so ugotovili kriminalisti, se je osumljenec od ene ure zjutraj s krajšimi prekinitvami večkrat fizično spravil nad 91-letno mater. Po večurnem fizičnem pretepanju - okoli 8. ure zjutraj - žrtev ni več kazala znakov življenja. Osumljenec je nato nekaj minut po 9. uri poklical na pomoč reševalce in prijavil, da je starejša oseba padla po stopnicah ter da ne kaže več znakov življenja. Še pred prihodom policistov in kriminalistov ter reševalcev je skušal in deloma tudi uspel odstraniti sledove kaznivega dejanja.

Nasilen tudi do drugih družinskih članov

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja uboja in v nadaljevanju v okviru preiskovanja ugotovljenega suma storitve kaznivega dejanja nasilja v družini proti hčerki in proti 60-letni ženi ter suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo sedaj 19-letne hčerke s strani 68-letnega osumljenca so v torek osumljencu odvzeli prostost. Na podlagi ugotovitev ogleda, rezultatov obdukcije, zbranih obvestil ter drugih dokazov, so kaznivo dejanje uboja prekvalificirali v hujšo obliko, in sicer kaznivo dejanje umora.

V četrtek ob 12.45 uri so osumljenca zaradi kaznivih dejanj umora, nasilja v družini ter zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja s kazensko ovadbo privedli v nadaljnji postopek k dežurnemu preiskovalni sodnici, ki je po zaslišanju zanj odredila pripor. Kot so še sporočili iz policije, osumljeni v preteklosti še ni bil kazensko ovaden zaradi podobnih kaznivih dejanj.