Slovenija

Nevarna zastrupitev dveh konj v Poljanah

Mirko Vorkapić
7. 9. 2018, 20.40
Deli članek:

Zaradi brezbrižnosti sprehajalcev ob pašnikih so lahko ogrožene živali. V Poljanah nad Škofjo Loko sta se nevarno zastrupila konja.

b.š.
V začetku tedna pri konjih našla star plesniv kruh, ki so ga konji po vsej verjetnosti zaužili in dobili zastrupitev.

Na facebook profilu uporabnice Barbare Šinkovec smo naleteli na objavo, ki jo je v enem dnevu delilo preko 400 uporabnikov družbenega omrežja. Barbara, ki ima šest konj, je v zadnjem tednu pri dveh opazila znake zastrupitve. »V nedeljo sem našla mehek ni neposušen kruh zraven konj, dva dni kasneje pa trde in posušene oz. plesnive kose kruha, ki so nevarni tudi za pljuča,« nam je povedala. Ker svoje konje dobro pozna, je kmalu ugotovila, da z njimi nekaj ni v redu. »Pri konjih, prvi se je zastrupil v nedeljo in drugi v torek, sem opazila zametke kolike.« Kolika je trebušna bolezen, ki lahko prizadene konje vseh pasem ter starosti. Lahko se sicer pojavi v blažji obliki, ki s seboj prinaša le nelagodje, lahko pa je tudi zelo nevarna in prinese smrt.

b.š.
Konja sta k sreči uspešno prebolela zgodnjo obliko bolezni kolika.

Ne hranimo konj!

»Konja težave prebolela in sta sedaj v redu,« je odleglo Barbari, ki sicer noče iskati krivca. »Ne želim ugotavljati kdo je tisti, ki je na pašnik odvrgel kose kruha niti ne želim kriviti nikogar ter trditi, da je šlo za namerno zastrupitev. Gre samo za to, da ljudje nehajo hraniti konje, saj je to za te živali nevarno.« Kot pravi Barbara, to večinoma počno starši, ki se ob pašnikih sprehajajo z otroki. »Zgodi se tudi, da konjem ponujajo šope trave, a k sreči konji prepoznajo za njihovo zdravje nevarne rastline in tega potem ne pojedo, medtem ko pri 'priboljških' ne zaznajo razlike med neprimernimi in primernimi,« pojasnjuje Barbara. Pri konjih je, tako kot pri ljudeh, na pohodu veliko alergij. Tako sta dva izmed njenih konj alergična tudi na jabolka.

b.š.
Lastnica pravi, da se ob pašnikih ustavljajo mlade družinice, ki hranijo konje, čeprav je to za živali nevarno.

Konji so občutljivega zdravja

Kot pojasnjujejo veterinarji so konji živali, ki se lahko hitro zastrupijo, to pa je zanje smrtno nevarno. Pri njihovem zdravju igra pravilna prehrana veliko vlogo. Na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so povedali, da v zadnjem času sicer niso zabeležili primerov zastrupitve konj. Konje je potrebno hraniti vsak dan ob istem času, sicer lahko dobijo prebavne motnje, nikakor pa ne smejo zaužiti stare hrane.

DOBRO JE VEDETI

Kot pojasnjujejo veterinarji so konji živali, ki se lahko hitro zastrupijo, to pa je zanje smrtno nevarno, zato se jih ne sme hraniti brez nadzora rejcev.

Bobo