Operacija

Šestletna Maša hodi samo po prstih – zaradi kolkov ima težave s hrbtenico

Gabrijel Toplak
7. 9. 2018, 07.00
Deli članek:

Deklici, ki ima za seboj že deset operacij, bi dr. Dror Paley z operacijo levega kolka zagotovil njegovo gibljivost, enak poseg bi opravil še na desnem kolku in obenem podaljšal nogo.

Osebni arhiv
Starši pričakujejo, da bo hči po posegih normalno hodila.

Šestletno Mašo Kraljević iz Pesnice, ki bi sicer pred dnevi morala prvič sesti v šolske klopi, le še nekaj tednov loči od dne, ko bo z mamico Natalijo sedla na letalo in odpotovala na Florido, kjer ji bo dr. Dror Paley operiral kolke. Deklica ima prirojeno tako imenovano luksacijo oziroma obojestranski izpah kolkov, zato ima zaradi operacij že pet centimetrov krajšo levo nogo. Prvič so jo operirali v ljubljanskem kliničnem centru, pri dveh letih, zdaj pa ima za seboj že deset operacij, in sicer pet v Sloveniji ter pet v Nemčiji.

Odpotovali bosta prek velike luže, saj so tam uspešno pomagali že več slovenskim otrokom.

ZARADI KRAJŠE NOGE HODI PO PRSTIH

Kot je povedala Natalija, je Maša shodila šele pri treh letih in pol, saj je prej kolki niso držali: »Od rojstva se je plazila po kolenih, zato je imela na teh zelo trdo kožo. Zaradi krajše noge sicer hodi po prstih, a še tega ne zdrži prav dolgo. Ukrivlja se ji že hrbtenica, trebušček ji sili naprej.« Za dr. Paleyja, ki jo je pregledal v Münchnu, sta se starša odločila, ker je uspešno pomagal že več slovenskim otrokom. »Z operacijo levega kolka bi ji najprej zagotovil gibljivost, kar bi storil tudi na desnem kolku in ji hkrati podaljšal nogo. Kot je dejal, bi Maša po posegih normalno hodila,« je pojasnila Natalija in dodala, da ju veseli, da bo poseg še v času, ko je tam Marko Aberšek z mamo, ki jim bosta vsaj na začetku lahko stala ob strani.

KAKO PORAVNATI NEPREDVIDENE STROŠKE

Skoraj 200 tisoč evrov bo za stroške prevoza in zdravljenja odštela zdravstvena zavarovalnica. 

Zdravstvena zavarovalnica bo poravnala stroške prevoza in zdravljenja, kar bo skoraj 200 tisoč evrov, za vse preostalo bosta morali poskrbeti sami. »Med operacijo bova lahko bivali v sklopu bolnišnice, kasneje pa si bova morali najeti stanovanje. Denar bova potrebovali tudi za vse nepredvidene stroške, tako zdravstvene kot druge, saj bova tam predvidoma tri mesece. Lahko tudi več, odvisno od poteka zdravljenja,« je dejala Natalija, ki dela sicer kot natakarica v enem od mariborskih lokalov, a je zaradi Mašinega zdravljenja in nege že več let v bolniškem staležu. Vseeno se zaveda, da bo na Floridi nekoliko težje. »V Nemčiji, kjer je imela operacije, je bilo za nas lažje. In tudi drugače. Od doma smo se odpeljali z avtomobilom, pa tudi nemško govorim, zato sem zdaj bolj negotova, ker angleško ne znam. Ampak bom že nekako. Edina misel, ki me vodi, je ta – še posebej če se kolki lahko popravijo , da bom naredila prav vse, da Maša naposled shodi,« je sklenila Mašina mamica.