Kaj pa obveščevalci?

Sova spi, militanti korakajo in javnost je presenečena

O.D.
6. 9. 2018, 21.00
Posodobljeno: 6. 9. 2018, 21.02
Deli članek:

Sta policija in varnostno obveščevalna služba spregledali še kakšno nevarno in oboroženo skupino?

STA
Slovenska varnostna obveščevalna služba - SOVA.

Ko so v javnost prišle fotografije in posnetki zaprisege tako imenovanega 1. Maistrovega bataljona Štajerske varde pod poveljstvo nekdanjega predsedniškega kandidata Andreja Šiška, so nekaterim iz jamic skočile oči, drugi pa so zgolj podcenjevalno zamahnili z roko. Medtem ko Šiško odkrito govori o panštajerskih načrtih in uporabi orožja ter policija preiskuje številne sume kaznivih dejanj, pa nekatere druge skupine, organizacije in posamezniki sanjajo o podobnih podvigih. Različna varnostna poročila, ki jih je pripravila obveščevalna agencija Sova, ugotavljajo obstoj skrajnih skupin v državi, tako levih, desnih kot tudi verskih. V dosedanjih poročilih so sicer ugotovili, da je stopnja tveganja nizka, a bodo po epilogu primera Šiško morda morali vse skupaj preučiti še enkrat.

Mižanje na eno oko

Konec leta 2011 so bili v javnosti razkriti nekateri obveščevalni podatki, ki so bremenili žirovski podmladek stranke SDS povezave z neonacistično organizacijo Blood and Honour. Z neonacisti naj bi bila celo povezana Slovenska vojska oziroma nekateri njeni pripadniki. Teh povezav sicer ni bilo nikoli mogoče potrditi, saj je takratna predsednica komisije DZ za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin Maja Dimitrovski ugotovila, da se več gradiv, ki jih je pripravila Sova, razlikuje med seboj, takratnega direktorja Damirja Črneca pa je obtožila prikrivanja podatkov o dejanskem stanju in pojavu ekstremističnih skupin v Sloveniji. Morda prav zato ni nič čudnega, da je pojav Štajerske varde tako presenetil nekatere državljane, pa tudi policijo. Ta je namreč šele po prijavah uporabnikov družbenih omrežij in pisanju medijev začela zbirati podatke o oboroženi skupini, ki se klati po pohorskih gozdovih že več kot leto dni.

facebook
Neuradno je precej pripadnikov Slovenske domobranske legije mladoletnih.

Je Šiško edini?

Primer Štajerske varde ni prvi primer poročanja o ekstremističnih skupinah. Na družbenih omrežjih deluje več skupin in strani, ki se dičijo z organiziranim urjenjem svojih članov. Leta 2016 je tako imenovana Slovenska domobranska legija organizirala Športno-izobraževalni dan z mladimi legionarji in po besedah nekaterih očividcev izvajala manevre ob nabrežju reke Krke v Novem mestu. Ni znano, ali skupina poseduje tudi pravo orožje, razen airsoft pušk, ki jih uporablja za ubijanje dolgčasa in za zabavo. Očitki o paravojaškem urjenju so pred leti leteli tudi na študentsko organizacijo Iskra, ki je leta 2013 pripravila petdnevni poletni športno-motivacijski tabor z nočnimi orientacijskimi pohodi, treningom borilnih veščin in airsoft bitkami.

Facebook
Postroj naj bi vodil Andrej Šiško.