Poskus uboja

Sredi Ljubljane: zaklal ga je v pljuča in le za las zgrešil srce

S.S.
6. 9. 2018, 20.50
Posodobljeno: 6. 9. 2018, 20.52
Deli članek:

Šerif Amidžić za poskus uboja obsojen na pet let zapora, ob preklicu nekaterih starih grehov pa bo »sedel« še deset mesecev več.

Thinkstock
Fotografija je simbolična.

Dvaindvajsetletni Šerif Amidžić je te dni na ljubljanskem okrožnem sodišču priznal krivdo za poskus uboja štiri leta mlajšega Ardiana Gjokiqija. Incident se je zgodil 9. aprila lani okoli 14.30 na Igriški ulici v Ljubljani. Po navedbah tožilstva je Amidžić oškodovanca odrinil, da je padel po tleh, ko je vstal, pa se ga je lotil s kuhinjskim nožem: 16 centimetrov dolgo rezilo mu je zaril od tri do pet centimetrov globoko v pljuča, pri tem pa le za centimeter ali dva zgrešil srce. Obtoženi je potem še enkrat zamahnil proti Gjokiqiju z nožem, a je oškodovancu udarec uspelo blokirati. Kot je še bilo slišati, je napadeni preživel le zaradi hitre zdravniške intervencije, od obtoženca pa terja skupno 22 tisoč evrov odškodnine.

Spor zaradi denarja in marihuane

Tožilec Darko Novak je Amidžiću v primeru priznanja ponudil preklic zadnje pogojne obsodbe in enotno kazen pet let in deset mesecev zapora, zahteval pa je tudi podaljšanje pripora iz ponovitvene nevarnosti. Obtoženi je kot rečeno ponudbo tožilstva sprejel, vendar je ob tem izrazil željo po nekoliko milejši kazni. Tudi njegov zagovornik, odvetnik Milan Kanduti, se je v končni besedi zavzel za nekoliko milejšo kazen. Kot olajševalne okoliščine je navedel Amidžićevo mladost in odkrito priznanje ter okoliščine dogodka. Po navedbah obrambe je do konflikta prišlo, ker je oškodovanec izsiljeval obtoženčevega prijatelja ter mu vzel nekaj denarja in marihuane. Amidžić se je potem s prijatelji pripeljal iz Kosez in se zapletel v krvavi obračun z Gjokiqijem. Po naših informacijah je obtoženi v preiskavi dejal, da je z nožem, ki mu ga je dal eden od prijateljev, zamahnil, ker mu je Gjokiqi grozil, da ga bo ustrelil.

Že dvakrat prej opletal z nožem

Glavna protagonista se pred incidentom menda sploh nista poznala, sta pa oba znana policistom. Amidžić je bil v preteklosti kljub svoji mladosti celo že dvakrat pravnomočno obsojen za kazniva dejanja z elementi nasilja, obakrat je tudi opletal z nožem, a ga je na njegovo srečo doletela le pogojna obsodba. V prvem primeru ga je oškodovanec zalotil pri razbijanju avtomobila, nakar mu je Amidžić zagrozil z nožem, za kaznivo grožnje pa je bil potem obsojen na štiri mesece pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let. V drugem primeru pa je Amidžić oškodovanca s pestjo večkrat udaril v obraz, mu zbil korekcijska očala in proti njemu zamahnil z nožem. V tem primeru ga je za povzročitev lažje poškodbe doletela pogojna obsodba na 11 mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, ki se mu izteče decembra 2020.

Tudi oškodovanec »ni angelček«

Sodnik Marko Češnovar je v celoti sledil kaznovalnemu predlogu tožilstva. Za poskus uboja je Amidžića obsodil na pet let zapora ter mu ob preklicu zadnje pogojne obsodbe določil enotno kazen pet let in deset mesecev zapora, ga oprostil plačila stroškov postopka, pripor pa mu je do pravnomočnosti podaljšal zaradi ponovitvene nevarnosti. Kot je spomnil v ustni obrazložitvi sodbe, je Amidžić svoja kazniva dejanja stopnjeval, vedno pa je tudi uporabil nož. »V okviru pogojne obsodbe ste storili eno najhujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo,« je med ustno obrazložitvijo med drugim poudaril sodnik. In še: »Četrtič, upam, da boste nož uporabili za rezanje kruha in zelenjave, ne človeškega mesa.« Oškodovanca, za katerega podatki v spisu po besedah sodnika kažejo, da »ni angelček«, pa je z odškodninskim zahtevkom napotil na pot pravde.