Uporniki

Mrzlično iskanje izdajalca: 48 ur, ki je zaznamovalo Trumpa

T.L.
6. 9. 2018, 21.40
Posodobljeno: 7. 9. 2018, 00.16
Deli članek:

V napadu, ki se je rodil za zidovi Bele hiše, so spregovorili tisti, ki Trumpa gledajo in poslušajo od blizu, tisti, ki so z njim v vsakodnevnem stiku. In njihove besede niso nežne.

Profimedia
Trump je podpisal izvršni ukaz o sankcijah proti državam, ki se bodo vpletale v ameriške volitve.

Predsednikovanje Donalda Trumpa nikoli več ne bo enako. To je jasno po zadnjih 48, uničujočih urah za aktualnega predsednika, je v komentarju aktualnega dogajanja v ZDA zapisal Stephen Collinson, analitik televizijske mreže CNN. Ne glede na to, kaj si vsak misli o Trumpu, pa zdaj Washington spremlja poskuse zrušenja izvoljenega predsednika, nadaljuje Collinson. Gre seveda za razkritja nove knjige Boba Woodwarda in zapis v New York Timsu, katerega avtor je neimenovani Trumpov sodelavec v Beli hiši, v katerem je zapisano, da naj bi se člani Trumpovega kabineta dogovarjali o uporabi ustavnega ukrepa, s katerim bi predsednika odstavili s položaja. Ne glede na kritike in napade, ki so jim bili v preteklosti z ene ali druge politične strani izpostavljeni vsi ameriški predsedniki, pa podobno uničujočega curljanja notranjih informacij in napadov na katerega koli ameriškega predsednika v ZDA ne pomnijo.

V sovražnem napadu, ki se je rodil za zidovi Bele hiše, si -  očitno - končno upajo spregovoriti tisti, ki Trumpa gledajo in poslušajo od blizu, tisti, ki so z njim v vsakodnevnem stiku. In njihove besede niso nežne, ampak potrjujejo očitke in obtožbe najostrejših Trumpovih kritikov in nasprotnikov, ki dogajanja v Beli hiši spremljajo od daleč. Trumpova predsedniška zapuščina - ne glede na to, kdaj in na kakšen način se bo končala ali iztekla - pa bo za vedno zaznamovana z madežem "notranje izdaje" in upora sodelavcev. 

Lingvistična analiza

V Beli hiši mrzlično iščejo "izdajalca". Podobno mrzlično Trumpovi sodelavci javno zatrjujejo, da ne stojijo za pismom, objavljenim v New York Timsu. Podpredsednik ZDA Mike Pence je prvi zanikal, da bi bil avtor anonimnega prispevka v New York Timesu o "zarotnikih" znotraj vlade, ki je  - glede na objave na družbenem omrežju Twitter - razbesnel Trumpa. Teorija, da je članek napisal Pence, v veliki meri izhaja iz uporabe angleške besede "lodestar" (zvezda, ki vodi), ki jo je Pence pogosto uporabljal, poroča BBC. V delu pisma v New York Timesu se anonimni avtor namreč v enem delu sklicuje na pokojnega republikanskega senatorja McCaina in v povezavi z njim uporabi besedo lodestar. Sicer pa je poleg Penca povezavo in avtorstvo z anonimnim pismom zanikalo že več visokih Trumpovih sodelavcev.

Objava pisma je Trumpa očitno spravila v velik bes. Včeraj je namreč neumorno "puščal necenzurirane misli" na družbenem omrežju Twitter. Spravil se je na časnik New York Times, z veliki tiskanimi črkami zapisal "izdaja?" in zahteval, da naj časnik avtorja preda oblastem. Danes zjutraj pa se je, le sam ve, zakaj, zahvalil tudi severnokorejskemu diktatorju Kim Džong Unu za izkazano zaupanje, v kasnejšem "tvitu" pa izrazil prepričanje, da so globoka država, levica, njihovi pomočniki in lažni mediji ponoreli ter da ne vedo več, kaj počnejo.