Zarota?

Nov šok: Trumpa želijo odstaviti celo njegovi sodelavci

B.K.
6. 9. 2018, 08.34
Posodobljeno: 6. 9. 2018, 08.36
Deli članek:

V Beli hiši se dobivajo zarotniki, ki želijo odstaviti ameriškega predsednika, piše neimenovani Trumpov sodelavec.

Profimedia
Donald Trump

Člani kabineta ameriškega predsednika Donalda Trumpa naj bi se dogovarjali o uporabi ustavnega ukrepa, s katerim bi predsednika odstavili s položaja, je za časnik The New York Times zapisal neimenovani Trumpov sodelavec v Beli hiši.

V članku, ki je v Združenih državah Amerike povzročil pravo paniko, je avtor zapisal, da se določeni predsednikovi sodelavci po tihem dogovarjajo, da bi uporabili 25. amandma ameriške ustave, ki omogoča članom osebja, da ameriškemu kongresu priporočijo odstavitev predsednika.

Zarotniki naj bi se sicer kasneje odločili, da tega ne bodo storili, saj bi lahko izzvali ustavno krizo.

Zato se sedaj, tako neimenovani avtor, ukvarjajo bolj s tem, kako zaustaviti Trumpove načrte in se boriti proti njegovim "najhujšim nagibom." Skrbi jih predvsem predsednikova "nemoralnost."

Trump se je na članek že odzval in sicer je na twitterju zapisal: "IZDAJA?" Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders pa je neimenovanega avtorja označila za "strahopetca."

Reuters
Podpredsednik Mike Pence (desno) v javnosti nikoli ne kritizira Trumpa.

Kdo je avtor?

Tuji mediji poročajo, da sedaj v Beli hiši vlada mrzlično iskanje avtorja. In prvi osumljenec je prav nenavaden - ameriški podpredsednik Mike Pence. Je namreč edini, ki je uporabljal besedno skovanko "lodestar" (zvezda vodnica), ki je arhaična beseda za severnico. Ta beseda je bila namreč uporabljena tudi v objavljenem članku, a poznavalci pravijo, da ne dokazuje ničesar. Anonimini pisci si namreč radi izposodijo izraze, ki jih uporabljajo drugi ljudje, da zakrijejo svoje sledi.

V časopisu so sicer odločni, da identitete avtorja ne bodo izdali, so pa sporočili, da jih je kontaktiral preko posrednika, kasneje pa so stopili z njim v stik tudi neposredno.