delovna telesa DZ

Levica ne bo del opozicije v dveh komisijah

Mi.K.
21. 8. 2018, 15.30
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 15.31
Deli članek:

Večino v parlamentarnih komisijah za nadzor javnih financ ter obveščevalnih in varnostnih služb bodo imele SDS, NSi in SNS.

STA
Dogovor je dosežen.

Na pobudo predsednika DZ Mateja Tonina so se vodje poslanskih skupin sestali na posvetu o sestavi parlamentarnih delovnih teles. Najbolj živahno razpravo je bilo pričakovati glede statusa Levice. Kljub nedavnemu vztrajanju stranke, da so opozicijska stranka, pa se poslanci Levice ne bodo šteli v opozicijsko kvoto pri sestavljanju dveh parlamentarnih delovnih teles, v katerih ima skladno s poslovnikom državnega zbora in zakonodajo večino opozicija.

Gre za komisiji za nadzor javnih financ ter obveščevalnih in varnostnih služb, v katerih bodo tako imele večino opozicijske SDS, NSi in SNS, je sporočil Tonin. »Vse tri opozicijske poslanske skupine SDS, NSi in SNS so zagovarjale stališče, ki ga zagovarja tudi zakonodajno pravna služba, da to ni politično vprašanje, ampak pravno vprašanje,« je pojasnil Tonin. Po njegovih besedah se je zapletlo, ker koalicija in Levica tega niso želeli sprejeti.

Ko so SDS, NSi in SNS zagrozile, da v tem primeru, ne bodo imenovali svojih članov v komisiji, je koalicija po besedah Tonina popustila.

Prvi mož parlamenta je sicer že pred dnevi napovedal, da bo imela Levica status koalicijske partnerice. Za mnenje glede statusa Levice je Tonin zaprosil tudi parlamentarno zakonodajno-pravno službo, ki je pritrdila njegovim navedbam.

"Subjektivna opredelitev same poslanske skupine za opozicijsko ne more vplivati na njen pravni status."

Zakonodajno-pravna služba državnega zbora

Protokol o sodelovanju Levice z bodočo koalicijo, ki bi jo oblikovala peterica strank – LMŠ, SD, SMC, Desus in SAB, namreč vključuje podporo vladi, medtem ko opozicija v temelju njenim odločitvam nasprotuje. Po mnenju zakonodajno-pravne službe podpisani sporazum predstavlja poseben način sodelovanja z vlado, saj vključuje podporo vladi, posebej pri imenovanju premierja, ter nenasprotovanje ministrski kandidatni listi.

V Levici so vztrajali, da bodo še naprej opozicijska stranka. Vodja njihove poslanske skupine Matej T. Vatovec je minuli petek spomnil, da je LDS Janeza Drnovška sklenila podoben sporazum s Stranko mladih Slovenije, ki je ostala opozicijska stranka.