IZGUBLJENO S PREVODOM

"Miroljubni" kemik naj bi mu naročil: "Ustreli ga v glavo"

Gregor Gruber
21. 8. 2018, 15.03
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 15.12
Deli članek:

Napeljevanja k umoru obtoženi francoski državljan Michel Stephan trdi, da so očitki iz obtožnice absurdni.

Primož Lavre
»Sem pacifist in znanstvenik,« sebe opiše Michel Stephan.

Petinpetdesetletni Libanonec s francoskim potnim listom Michel Stephan v vročem ponedeljkovem dopoldnevu v dvorano številka 118 ljubljanskega okrožnega sodišča zakoraka z baretko na glavi in lisicami na rokah. Sodnica Sinja Božičnik doktorja kemijskih znanosti pozove, naj stopi do prostora za priče, pravosodni policist mu poskuša osvoboditi roke, a nekako ne gre, tako da mora pomagati njegov kolega. Na čelu se naberejo prve potne kaplje, podobne polzijo tudi po hrbtu prevajalca, ki z obtoženim stopi pred sodnico.

»Ustreli ga v glavo«

Prva karte na mizo položi tožilka Petra Vugrinec, ki predstavi obtožnico. Stephanu očita nič manj kot napeljevanje k umoru dr. Janeza Plavca z ljubljanskega Kemijskega inštituta. Zakaj? Maščevanje! Plavca je po obtožnici krivil za izgubo službe na Kemijskem inštitutu leta 2010. Za likvidacijo enega od vodilnih slovenskih kemikov naj bi lansko jesen iz nizkotnih nagibov najel 35-letnega Iračana Alija Hamzo Rašida. Nekdanjemu pripadniku specialnih enot iraškega diktatorja Sadama Huseina je, tako pravi tožilstvo, obljubil 25 tisoč evrov, kot razlog pa navedel »razčiščevanje osebnih odnosov«. Stephan naj bi mu najprej izročil pet tisočakov, po opravljeni nalogi pa preostanek. Dal naj bi mu tudi pištolo z dušilcem in napotke: »Ustreli ga v glavo iz neposredne bližine, pred njegovo hišo.« Kdaj? Najbolj primeren je strel ob jutranjem odhodu v službo ali ob večerni vrnitvi domov.

STA
Tarča libanonskega kemika: Janez Plavec.

Ogled hiše in streljanje v gozdu

Tožilka opiše, da je Stephan Rašidu v začetku oktobra lani pokazal, kje živi dr. Plavec in kateri avto vozi. Ob snidenjih naj bi mu dal okoli 3000 evrov predujma, rokavice, solzivec in kemikalije za uničenje sledi. Sedemnnajstega oktobra sta bila po mnenju tožilstva že tako daleč, da sta pištolo z dušilcem preizkusila v gozdu. Do umora je ostalo še devet ali deset dni. Rašid pa je držal figo v žepu. Dogovoril se je s policijo in pogovore s kemikom na skrivaj snemal na telefonu. Na dan testiranja orožja so policijski specialci prijeli Stephana in ga pridržali ter 20. oktobra strpali v pripor.

Ujet v zanko nekdanjega diktatorjevega specialca?

Prevod naj bi bil nepravilen

Stephan vztraja pri nedolžnosti. Včeraj je dodal, da je bila situacija po 48-urnem pridržanju zanj »skrajno stresna novost, prva takšna izkušnja, ki ga je povsem iztirila«. Poudari, da je posnetek pogovora med njim in Rašidom spremenjen, prevod v slovenščino pa nepravilen.

Obtoženi še pojasni, da sta bila do leta 2010 s Plavcem v dobrih odnosih, včasih sta kot sodelavca odšla celo v kakšno restavracijo in tudi po tem, ko je postal na Kemijskem inštitutu nezaželena oseba, nista imela konfliktov.

Trening samoobrambe?

Kaj pa pravi glede znanstva z Rašidom? Stephan opiše primere, ko so mu v zadnjih letih vdrli v stanovanje v Ljubljani, mu grozili in ga tudi oropali. Rašid naj bi ga izuril v veščini samoobrambe, mu pokazal, kako se rokuje z orožjem. Denar pa naj bi mu dal, ker ga je Rašid potreboval za selitev in zdravljenje otrok. Tožilka njegovim besedam ne verjame, skrajno nenavadno se ji zdi tudi, da sta si skupaj ogledovala Plavčevo hišo in da je streljal le Rašid.

Sojenje se bo nadaljevalo s številnimi zaslišanji prič.