Prelomljena zaveza

Jedrski program Severne Koreje še vedno aktiven

Mi.K./STA
21. 8. 2018, 14.09
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 14.36
Deli članek:

Severna Koreja kljub zavezam o denuklearizaciji ni zaustavila svojih aktivnosti na področju jedrskega oboroževanja, ugotavlja Mednarodna agencija za jedrsko energijo.

Reuters
Severnokorejska raketa Pukguksong-2.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un se je na junijskem vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom zavezal k denuklearizaciji Korejskega polotoka, a do sedaj na tem področju ni bilo veliko narejenega. Prav nasprotno, Mednarodna agencija za jedrsko energijo je odkrila aktivnosti, povezane z delovanjem radiokemičnega laboratorija na območju za jedrske preizkuse Yongbyon.

"Nadaljnji razvoj severnokorejskega jedrskega programa ter s tem povezane izjave so razlog za zaskrbljenost," je v poročilu Mednarodne agencije za jedrsko energijo zapisal njen generalni direktor Yukiya Amano.

Ker agencija še vedno ne more izvajati nadzora v Severni Koreji, so sicer njene informacije o severnokorejskem jedrskem programu omejene. Pjongjang je namreč leta 2009 inšpektorje IAEA izgnal iz države in od tedaj ne dovoljuje več izvajanja inšpekcij na svojem ozemlju.