Kandidati so ...

Kdo vse bi sedel na Jazbečev guvernerski stolček

T.L.
21. 8. 2018, 13.54
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 14.01
Deli članek:

Pet kandidatov, med njimi le ena ženska, ki se potegujejo za guvernerski položaj.

STA
Komu bo uspelo do guvernerskega stolčka?

Ob polnoči se je iztekel rok za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije. Neuradno so imena že pred rokom krožila v javnosti, zdaj pa so seznam kandidatov posredovali iz urada predsednika Pahorja.

V predvidenem roku je bilo oddanih pet predlogov kandidatur, in sicer mag. Marko Bošnjak (viceguverner in član Sveta Banke Slovenije), mag. Milan Martin Cvikl (namestnik direktorja v Svetu Evropske banke za obnovo in razvoj), dr. Primož Dolenc (viceguverner in član Sveta Banke Slovenije), prof. dr. Mejra Festić (redna profesorica na Ekonomsko poslovni fakulteti Univerze v Mariboru in znanstvena svetnica koprske Univerze na Primorskem, Fakultete za management), Benjamin Jošar (predsednik uprave Triglav Skladi, družbe za upravljanje, d.o.o.).

Kako bo tekel postopek?

Predsednik republike bo preučil prejete kandidature in predvidoma v prvem tednu septembra opravil posvete z vsemi poslanskimi skupinami v državnem zboru. "V teh pogovorih se bo predsednik republike potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem," so ob tem sporočili predsednikovega urada, Pahor pa bo državnemu zboru izbranega kandidata predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur.

Po posredovanju predloga kandidature državnemu zboru v imenovanje je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata, poslanci pa bodo o kandidatu glasovali najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.