Al kaida

Ubili "najbolj prefinjenega izdelovalca terorističnih bomb na planetu"

B.K.
21. 8. 2018, 12.12
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 12.33
Deli članek:

Ubil ga je ameriški dron.

Wikipedia
Ibrahim Al Asiri

Ibrahim al Asiri, mojster izdelovanja bomb za mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, je bil ubit lasnko leto v napadu ameriškega brezpilotnega letala v Jemnu, so sporočili iz ameriške obveščevalne službe CIA.

Al Asiri naj bi bil režiser napada na potniško letalo, ki je letelo v Detroit, leta 2009. Dizajniral je namreč bombo, ki jo je napadalec Umar Farouk Abdulmutallab iz Nigerije na letalo pretihotapil v spodnjicah. Napad je sicer spodletel, ker napadelc ni uspel sprožiti bombe.

Prav tako naj bi bombaš dizajniral eksplozivne naprave, ki so jih hoteli napadalci na letala pretihotapiti v kartušah za tiskalnike, a so pošiljko tik pred zdajci prestregle varnostne sile, ker so prejele anonimen namig.

Wikimedia commons
Ameriško brezpilotno letalo MQ-1C Gray Eagle.

Pred smrtjo je razvijal eksploziv, ki bi ga lahko napadlci skrili v prenosne računalnike.

"Za velik del tega, da morate [na letališčih] vzeti stvari iz svoje prtljage /.../ je odgovoren Asiri in njegove zmožnosti, da je eksplozive nameščal v prostore, ki jih je težko pregledati," je za ameriško televizijo CBS dejal nekdanji namestnik direktorja CIE Michael Morell in dodal, da je bil al Asiri najbrž "najbolj prefinjen izdelovalec teroorističnih bomb na planetu."

Ibrahima Al Asirija bo na onostranstvu sicer čakal njegov brat Abdullah, ki je bil ubit leta 2009, ko je z Ibrahimovimi bombami skušal umoriti takratnega notranjega ministra Saudove Arabije Mohameda bin Najefa.