Trik

Do 400 evrov višja plača: tako so pretentali sistem

T.L.
21. 8. 2018, 12.10
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 13.12
Deli članek:

Da bi si olajšali življenje na tujem in povečali mesečni zaslužek, so se mladi Hrvati, ki živijo in delajo v Nemčiji, domislili načina, ki jim mesečni zaslužek poviša za 300 do 400 evrov.

Profimedia
Mladi Hrvati so preračunali, da se v Nemčiji "splača" biti poročen.

Vsem, ki so se odpravili v Nemčijo s trebuhom za kruhom, se ne cedita le med in mleko. Da bi si olajšali življenje na tujem in povečali mesečni zaslužek, so se mladi Hrvati, ki živijo in delajo v Nemčiji, domislili načina, ki jim mesečni zaslužek poviša za 300 do 400 evrov.

Hrvaški Glas Slavonije tako poroča, da v zadnjem času v majhnem mestu Đakovo beležijo višje število porok. Kot so mladoporočenci povedali novinarjem, je razlog za poroko precej enostaven: življenje v Nemčiji je za samske ljudi precej drago, in to zaradi davkov in drugih prispevkov, ki jih plačujejo državi. Zato se mladi Hrvati vračajo v domovino, kjer se poročijo in se nato vrnejo v tujino ter nadaljujejo s finančno manj obremenjenem življenjem.  

"Če se v Nemčijo odpravite kot par, ki pa ni poročen, padete, kot temu tam pravijo, v 'prvo skupino'. Torej, v skupino, ki je zelo obdavčena, kar vam trgajo od mesečne plače, saj samski ljudje plačajo v Nemčiji najvišji davek. Zato sta se moj sin in njegovo dekle, zdaj snaha, v roku enega tedna odločila za odhod v Nemčijo in tudi poroko tu, v Đakovu, pred odhodom. Poročila sta se le pred matičarjem, da sta izpolnila zakonske predpise in sta tako uradno poročena," je povedala mati sina, ki se je lani odločil za "hitro poroko".

S poroko sta takoj padla v nižjo, drugo davčno skupino z nižjimi davčnimi obremenitvami. Sin pravi, da zaradi tega razlika v plači znaša od 300 do 400 evrov več. Dodaja, da bi, če bi bil samski, neporočen, ostal v prvi skupini, njegova plača znašala morda 1100 evrov, zdaj pa dobi 1580 evrov, je še pojasnila njegova mama.