Ustrahovanje

Prebrisana Melania se takole postavlja po robu možu

R.T.
21. 8. 2018, 11.10
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 11.13
Deli članek:

Ameriška prva dama je javno napadla nasilne prakse, ki se jih poslužuje tudi Donald Trump.

Profimedia
Melania Trump

Ob izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika Združenih držav Amerike, je Slovenka Melania Trump prevzela funkcijo ameriške prve dame. Že takrat je dejala, da se bo v prihodnjih letih ukvarjala s porastom ustrahovanja in verbalnega nasilja na družbenih omrežjih. Svoje naloge ni pozabila kljub temu, da je njen mož najbolj znan spletni nasilnež v državi.

Melania je v ponedeljek na dogodku za preprečevanje spletnega ustrahovanja nagovorila navzoče. "V današnji globalni družbi so postala družbena omrežja neizogiben del življenj naših otrok. Uporabljena so lahko na mnogo pozitivnih načinov a so hkrati lahko destruktivna in škodljiva, če jih uporabljamo na napačen način," je dejala prva dama, ki se želi osredotočiti na "izobraževanje prihodnjih generacij o varnem in pozitivnem obnašanjem na spletu."

Čeprav sta se ameriški predsednik in prva dama v preteklosti že večkrat sporekla glede političnih tem - Melania je denimo ostro nasprotovala Trumpovemu ukrepu ločitve migrantskih otrok od njihovih staršev - pa je izbira tematike ustrahovanja na spletu nenavadna odločitev, če vzamemo v obzir, da se ravno Donald mnogokrat poslužuje ustrahovalnih manevrov na svojem twitter profilu.

In res. Časnik New York Times je poročal, da je Melaniina izbira tematike Donalda zmotila. "Predsednik je predlagal, naj gospa Trump izbere drugo tematiko, da bi se izognila vprašanjem, kako bi lahko žena zloglasnega ustrahovalca na Twitterju sploh vodila kampanjo proti ustrahovanju," so zapisali v časniku, a dodali, da je Melania "zavrnila njegov nasvet in javno povedala, da se je pripravljena soočiti s kritikami."

Ravno v zaključku ponedeljkovega nagovora je Melania morda namignila na nedoraslost svojega moža, ko je dejala: "Ne slepimo se: večina otrok se bolje zaveda prednosti in pasti socialnih medijev, kot nekateri odrasli." Ob tem pa je dodala, da je kljub temu "potrebno storiti vse, da jim zagotovimo informacije in orodja za uspešne in varne spletne navade."