Državni zbor

SMC položaj predal Desusu

Mi.K/STA
21. 8. 2018, 13.41
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 13.42
Deli članek:

SMC bo umaknila kandidaturo svoje poslanke Monike Gregorčič za podpredsednico DZ. Po dogovoru o kadrovskem razrezu v vladi bo namreč to mesto pripadlo stranki DeSUS.

STA

Kdo bo kandidat Desusa oziroma kandidatka še ni znano. Kot pravijo v stranki, se bodo o tem odločili še v tem tednu.

Minuli teden sta bili za dve koalicijski podpredsedniški mesti vloženi kandidaturi poslanke LMŠ Tine Heferle in poslanke SMC Monike Gregorčič. Po dogovoru o ministrski ekipi, po katerem je SMC dobila vodenje štirih ministrstev - neuradno zunanjega, okoljskega, gospodarskega in za delo, pa je SMC kandidaturo svoje poslanke umaknila, na njeno mesto pa bo svojo kandidatko predlagala DeSUS. Ta bo imela v vladi zgolj dva ministra - neuradno obrambnega in kmetijskega.

Državni zbor bo tako v četrtek predvidoma imenoval le eno podpredsednico DZ, tj. poslanko Heferle. Podpredsedniki pomagajo predsedniku državnega zbora pri njegovem delu in opravljajo v dogovoru z njim posamezne zadeve z njegovega delovnega področja. Če je predsednik državnega zbora odsoten ali zadržan, ga nadomešča podpredsednik, ki ga določi predsednik.

Po poslovniku ima državni zbor sicer največ tri podpredsednike, od tega enega iz največje opozicijske poslanske skupine, a za zdaj še ni jasno, ali bo SDS svojega kandidata sploh predlagala. V minulem mandatu se je namreč tej možnosti odpovedala, saj so v stranki zaradi pozneje sicer razveljavljene obsodbe predsednika stranke Janeza Janše v zadevi Patria napovedali, da bodo pri delu DZ sodelovali "selektivno".