Lahko bodo šli domov

Kubanski plesalci oproščeni plačila kazni

J.P./STA
20. 8. 2018, 21.29
Posodobljeno: 20. 8. 2018, 21.33
Deli članek:

Kubanske plesalce je novogoriško sodišče oprostilo plačila kazni, je v pozdravnem nagovoru na drugem festivalskem večeru v Bovcu povedal župan Valter Mlekuž.

STA
Mladi kubanski plesalci bodo lahko v sredo odpotovali domov, kot so načrtovali.

Mlekuž, ki si je precej prizadeval za rešitev tega zapleta, je napovedal še, da bo v torek sam prevzel dokumente, ki jih je do odločitve sodišča zadržala policija, in jim jih dostavil pred zaključnim večerom Festivala src v sosednji Italiji. Tako bodo lahko mladi kubanski plesalci v sredo odpotovali domov, kot so načrtovali.

Policisti so v petek v Bovcu ustavili skupino 26 kubanskih državljanov, ki so prišli na folklorni Festival src v sosednjo Furlanijo-Julijsko krajino. Oglobili so jih, ker pri sebi niso imeli ustreznih dokumentov, pustili so jih namreč v hotelu v sosednji Italiji. S tem so storili prekršek zakona o tujcih, za katerega je predpisana globa 500 evrov.

Postopek zakonit in strokovno izveden

Glede na celotno dogajanje so se danes oglasili tudi iz Policijske uprave Nova Gorica, kjer so poudarili, da je bil postopek zakonit in strokovno izveden. Nekatere politične stranke in Združenje slovensko kubanskega prijateljstva pa so pozivali, naj se mlade kubanske plesalce, ki so v Bovcu nastopili celo brezplačno, oprosti plačila globe.