Pestro na sodiščih

O premoženjski koristi, balonarski nesreči in umoru

Si.R.
20. 8. 2018, 21.20
Posodobljeno: 20. 8. 2018, 21.52
Deli članek:

V sodne klopi se vračajo odmevnejši primeri.

M24.si
Sojenje Miru Kolencu se bo nadaljevalo dan po obletnici nesreče.

Na številnih slovenskih sodiščih je delo bolj kot ne umirjeno, a se v sodne klopi vračajo nekateri odmevnejši primeri.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani v petek pričakujejo nekdanjega prvega moža družbe Delo Revije Mateja Raščana, za katerega je razpisan narok za odvzem premoženjske koristi. Raščan je oktobra lani s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde v sojenju zaradi zlorabe položaja ob prevzemu družbe. Sodišče mu je tedaj skladno z dogovorom med obdolženim in tožilstvom izreklo štiriletno zaporno kazen. Obenem je ugotovilo, da je Raščan ustvaril 34 milijonov evrov premoženjske koristi, ki jo mora vrniti. A njegov zagovornik Stojan Zdolšek je ta del sodbe izpodbijal in višji sodniki so mu pritrdili, da bi moralo prvostopenjsko sodišče pri ugotavljanju dejanske višine koristi, ki se lahko odvzame, upoštevati tudi obratni denarni tok. Kot so po odločitvi višjega sodišča opozarjali mediji, pa je ne glede na višino zneska težko pričakovati, da bi Raščan denar kdaj vrnil. Njegovi družbi Monera in Rašica Point sta namreč tako kot on sam v stečaju.

V petek, dan po šesti obletnici usodnega dogodka, se bo na Okrožnem sodišču v Ljubljani nadaljevalo sojenje balonarju Miru Kolencu, ki ga obtožnica bremeni povzročitve splošne nevarnosti ob balonarski nesreči.

Na mariborskem sodišču pa gre h koncu nekaj odmevnejših primerov s področja nasilnih kaznivih dejanj. Med njimi je že nekaj časa tik pred razpletom sodni postopek zoper Tomija Kolarja, ki mu sodijo zaradi umora brezdomskega sostanovalca leta 2016 v zapuščeni stavbi nekdanjih mariborskih zaporov. Obravnava bo v sredo.